Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kö utanför vallokal Nederländerna.
1 av 7
Kö utanför en vallokal i Amsterdam. Foto: Patrick Post
Val nederländerna partiledarna
2 av 7
Partiledarna för de största partierna i det nederländska valet Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Göran von Sydow
3 av 7
Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap vid svenska institutet för europastudier. Foto: Sebastian Rudolfsson/Sveriges Radio.
Ekot på plats i Nederländerna
4 av 7
Ekots team på plats i Nederländerna. Foto: Sveriges Radio
Geert Wilders svarar på frågor under valdagen.
5 av 7
Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
Premiärminister Mark Rutte och Frihetspartiets Geert Wilders
7 av 7
Premiärminister Mark Rutte och Frihetspartiets Geert Wilders Foto: Peter Dejong och Robin van Lonkhuijsen/TT

Statsvetare om Socialdemokraternas väntade katastrofval

28 partier ställer upp i det nederländska valet.

Det är rekordmånga för landet – och riskerar att vingklippa de större, etablerade, partierna. 

– Socialdemokraterna ser ut att tappa upp emot 20 procentenheter, säger Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap vid svenska institutet för europastudier.

Det ser ut att bli ett splittrat resultat efter dagens val i Nederländerna.

Många partier kommer att få en plats i parlamentet. Det är inget nytt för Nederländerna som i flera decennier haft ett brokigt parlament. Ett fåtal större, etablerade, partier har dock dominerat. 

Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap vid svenska institutet för europastudier, ser en annorlunda utveckling i årets val.

– Det som är speciellt om man ser mätningarna är att inget parti verkar bli särskilt stort. Det kan bli ett ganska stort antal partier som strax över tio procent. Det blir väldigt spännande att se inför koalitionsförhandlingar, hur man kan bilda majoritet för en politik i ett sådant system, säger han.

Partier i regeringsställning brukar förlora i nästa val. Det gäller särskilt för den som är den mindre koalitionspartnern. Men för socialdemokratiska arbetarpartiet (PvdA) ser det ut att bli ett väldigt stort fall.

– Arbetarpartiet har varit en dominerande kraft i nederländsk politik. Som det ser ut nu kan de tappa upp emot 20 procentenheter. Det är ett ganska remarkabelt fall, säger Göran von Sydow.

Valet har fått stor uppmärksamhet av internationella medier och det sägs vara starten på ett europeiskt supervalår, då även Frankrike och Tyskland går till val senare i år.

Göran von Sydow är tveksam till att det kommer bli en dominoeffekt, där detta val kan påverka de andra. Men han tror att vissa frågor kan återkomma.

– Liknande frågeställningar och politiska konflikter återfinns i många europeiska länder.

Han tycker att det är väldigt roligt att den politiska utveckling i Europa uppmärksammas då valet i Nederländerna kan ha stor betydelse för Sverige.

– Vi tenderar att fokusera väldigt mycket på USA när det är val där men det här ett land som är medlemmar i EU så det har stor betydelse för Sverige. Vi kanske också kan lära oss något genom att studera val i länder som påminner om oss, säger Göran von Sydow.

Vad kan vi lära oss?

– Man kan se hur politisk debatt förändras eller hur partier konkurrerar med varandra, och vilka dimensioner som finns i politiken.

Relaterat

Mer om Valet i Nederländerna 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".