Åsa Romson.
Åsa Romson. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Åsa Romson lämnar politiken

Vad hon ska göra istället är inte klart än
1:44 min

Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson lämnar politiken efter nästa val. Förra året tvingades Åsa Romson lämna regeringen och jobbet som miljöminister efter att hennes förtroendesiffror sjunkit en längre tid. Nu lämnar hon alltså politiken helt och hållet för att ägna sig åt annat.

Åsa Romson sitter kvar i riksdagen mandatperioden ut och behåller uppdraget som ordförande i EU-nämnden. Men i nästa val ställer hon alltså inte upp för omval.

Romson valdes till spårkör 2011 och blev klimat- och miljöminister efter valet 2014. 

Hon var med i Paris när det globala klimatavtalet skrevs under i slutet av 2015. Men partiet i allmänhet och Åsa Romson i synnerhet fick utstå mycket kritik för hur flyktingfrågan hanterades i regeringsställning. Å när Vattenfall fick tillstånd att sälja sina tyska kolgruvor blev det ännu en svekdebatt. I maj 2016 valde partiet att byta ut Åsa Romson som språkrör.

Precis vad hon ska göra är inte klart ännu, men Åsa Romson är doktor i internationell miljörätt och hoppas att få återvända till forskningen. Vilket ämne som är mest intressant är hon också klar över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".