Här hålls misstänkta IS-familjer inlåsta

2:32 min

Utanför Tikrit i Irak har hundratals kvinnor och barn hållits instängda flera månader i ett läger eftersom de misstänks ha kopplingar till terrorgruppen IS. Vår utsända har besökt lägret.

Familjerna har vräkts från sina hem och flera av dem berättar att husen förstörts av irakiska säkerhetsstyrkor. Människorättsorganisationen Human Rights Watch beskriver tvångsförflyttningar av familjer som kollektiv bestraffning.

Bäbisen Ibrahim ler och jollrar. Han är bara några månader gammal och vet ännu inte att han är son till en IS-medlem och därför ses som en säkerhetsrisk.

Pojkens 16-åriga mamma Inas Numan berättar att hennes man gick med i terrorrörelsen IS, men han dödades i en flygattack förra året när hon var gravid i första månaden.

Familjen och hundratals andra här i lägret kommer från byar i Salah al-Din-provinsen i Irak. Efter att området befriats från IS tvångsförflyttades misstänkta IS-familjer hit.

Familjernas mobiltelefoner har beslagtagits, lägret är omgivet av stängsel och det blåser sand mellan tälten. 19-årige Ahmed vars farbror var IS-medlem, påstår att farbrodern var den enda i familjen som stöttade IS.

– Det här är ett fängelse säger Ahmed, ingen kan gå ut.

Flera berättar att irakiska väpnade styrkor förstörde deras hus.

– Jag såg explosionen då de sprängde mitt hus, säger en av kvinnorna.

Satellitfoton från människorättsorganisationen Human Rights Watch visar att minst 220 hus i området bränts eller sprängts efter befrielsen från IS.

De lokala myndigheterna här i provinsen Salah al-Din har fattat ett beslut att personer med kopplingar till IS kan fördrivas från sina hem. Enligt Hussein Ahmed Khalaf som är ansvarig i lägret så är myndigheterna säkra på vilka familjer som tillhört IS.

– Vi har informatörer i varje område, säger han. Enligt lägerchefen är det naturligt att spränga hus som tillhör ledare eller andra i terrorgruppen IS.

Men flera personer som nu hålls inlåsta hävdar att de själva inte alls sympatiserar med IS.  

– Vad är min skuld? frågar bebisen Ibrahims mormor, jag kunde inte tvinga min dotters man att ändra sina tankar. Jag vill att de ska straffa de kriminella men släppa resten av oss. 

Lägerchefen Hussein Ahmed Khalaf medger att det kan vara svårt att dra gränsen mellan personer inom samma storfamilj men lovar att de som är oskyldiga kommer att släppas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista