D66, socialdemokraterna och vänstergröna partiet.
Bilder från två glada och en mindre munter valvaka. Foto: TT

Högsta valdeltagandet i Nederländerna på 30 år

Wilders: Ser mig inte själv som en populist
2:15 min

Över 80 procent gick och röstade och i natt stod det klart att den sittande premiärministern Mark Rutte och hans högerliberala parti VVD, med god marginal, blir största parti i det nederländska underhuset och därmed blir de som kommer att få försöka bilda regering.

Ser du inte grafiken? Ladda om sidan!
Observera att siffrorna är preliminära och ändras under tiden som rösterna räknas. Siffrorna anges i procent. För preliminära mandat, klicka här.

– Det här också kvällen då Nederländerna, efter Brexit och det amerikanska valet sa nej till fel sorts populism, sa Mark Rutte inför segerrusiga partiarbetare här i Haag i natt.

För trots att partiet förlorat omkring en fjärdedel av sina platser i parlamentet är partiet med sina drygt 20 procent av rösterna betydligt större än högerpopulisten Geert Wilders frihetsparti, som länge sett ut att bli landet största parti.

Inatt erkände Wilders Rutte som vinnare men gillade inte passningen om fel sorts populism en fras som Rutte använt under stora delar av valkampanjen.

– Jag förstår inte vad han menar, jag ser mig inte själv som en populist. Han försöker utmåla mig fel sorts populist och någon sorts nazist, sa Wilders samtidigt som han också påpekade att hans parti faktiskt vunnit mandat jämfört med det förra valet 2012.

Han sa också att han var öppen för att ingå i en eventuell regeringskoalition, något som knappast lär bli verklighet då alla de stora partierna sagt att de inte tänker vara beroende av Wilders i en regering.

Wilders parti med cirka 13 procent av rösterna kommer att vara ungefär lika stort som de två partier som pekas ut som de troligaste att ingå i en regeringskoalition med VVD. Kristdemokraterna och EU-vänliga mitten partiet D66 som båda gjorde mycket starka val jämfört med 2012. Men det kommer att krävas minst ytterligare ett parti för att nå majoritet.

Socialdemokraterna som förlorat stort på att regera tillsammans med Rutte och bara fått ungefär fem procent av rösterna, tros inte vara sugna att regera igen. I stället riktas nu blickarna mot en av valets stora vinnare Partiet grön vänster, som gjorde ett rekordval och fick omkring 10 procent av rösterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".