Lättnad i Tyskland efter nederländska valresultatet

1:31 min

I Berlin märktes en tydlig lättnad när det nederländska valresultatet började klarna. Att Geert Wilders inte fick den stora framgång som förutspåtts välkomnades som en positiv signal för Europa.

Utrikesminister Margot Wallström gratulerar Rutte

Franska lyckönskningar till valets segrare

– Det här visar att Nederländerna hör till Europas kärnländer, sa utrikesminister Sigmar Gabriel.

I Tyskland har man bekymrat följt utvecklingen i grannlandet. En eventuell framgång för Geert Wilders hårda anti-EU-linje hade blivit en ytterligare en belastning för förbundskansler Merkels ansträngningar att hålla ihop den Europeiska Unionen.

Igår kväll ringde Angela Merkel och gratulerade den sittande premiärministern Mark Rutte, vars parti förblir störst trots en liten tillbakagång. ”Jag gläder mig åt fortsatt gott samarbete, som vänner, grannar och européer”, ska hon ha sagt enligt sin talesperson.

Man kan ana att valutgången gör den förestående resan till Washington och hennes första möte med president Trump något mindre besvärlig. Men framför allt hörs en lättnadens suck inför kommande val i Europa och Tyskland. Det än så länge preliminära resultatet i Nederländerna tolkas som ett stopp för den radikala högerns frammarsch.

– Det visar att populisterna har nått en gräns som visar att deras enkla budskap inte är lösningen på verklighetens problem, sa försvarsminister Ursula von der Leyen men betonade att de ännu inte är besegrade.

Från Geert Wilders politiska vänner Alternativ för Tyskland har ännu ingen officiell reaktion hörts. Här har deras popularitetssiffror backat något på senare tid men fortfarande pekar allt på att de kommer att ta plats i förbundsdagen efter valet i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista