En föräldraledig man matar sin son. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Föräldrar som kommer till Sverige kan få begränsningar i föräldrapenningen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Begränsningar i föräldrapenningen

Föräldrar som kommer till Sverige med barn kan få begränsningar i föräldrapenningen, enligt en proposition som regeringen beslutade om i dag.

I praktiken kommer lagförslaget innebära att föräldrar med barn som blir bosatt i Sverige fram till att det fyllt ett år får 480 dagar med föräldrapenning, 200 dagar om barnet blir bosatt i Sverige under sitt andra levnadsår och efter det sänks antalet till 100 dagar. Det är baserat på de antal dagar som en genomsnittlig försäkrad i Sverige använder utefter de olika åldrarna.

Lagförslaget är en del av den migrationspolitiska överenskommelsen med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, och syftar till att få ut utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden.

Fler måste få möjlighet att lära sig svenska redan under föräldraledigheten, skriver regeringen i ett pressmeddelande. 

Att det sker en begränsning av föräldrapenningen redan från att barnet fyllt ett år står dock inte Kristdemokraterna bakom, eftersom det är ett avsteg från migrationsöverenskommelsen. 

I dag kan föräldrar som kommer till Sverige med äldre barn få lika många dagar med föräldrapenning som om barnet var nyfött. 

Lagen föreslås träda i kraft 1 juli 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".