Byggbolag har tagit fram arabisk ordlista

2:40 min

Allt fler branscher ser ett behov av att ta fram ordlistor på arabiska för att arabisktalande nyanlända ska kunna lära sig yrkesspråket. En arabisk byggordlista har nu tagits fram av byggkoncernen Skanska.

En av de som har nytta av ordlistan är ingenjören Samir Al-Haddad som kom till Sverige från Irak för 4 år sedan, och som nu deltar i Skanskas internationella ledarprogram, ILP, som syftar till att rekrytera nyanlända byggingenjörer.

– Den är uppdelad i olika kategorier till exempel arbetsmiljö, produktion, ekonomi. När jag inte förstår något ord så går jag direkt till ordlistan. Den är ett bra hjälpmedel, säger Samir Al-Haddad.

Samir Al-Haddad är en av de 19 personer som går fjärde omgången av ledarprogrammet. Programmet vänder sig till ingenjörer med grundutbildning och erfarenhet från andra länder.

Hittills har 30 personer avslutat programmet varav 22 har fått fast anställning på Skanska. Enligt Anna Wenner, HR-direktör på Skanska Sverige, är det viktigt med mångfald för företagets utveckling.

– För oss är det olika saker, för det första att kunna rekrytera alla möjliga individer, att bredda basen. Det andra handlar om att få in personer som har en annan infallsvinkel, har andra erfarenheter och andra sätt att tänka, för det tror vi berikar vårt företag. Det tredje handlar om att spegla samhället.

Antalet arabisktalande har ökat i Sverige de senaste åren och det gör att allt fler myndigheter och företag i olika branscher ser att behov av arabiska ordlistor indelade i olika terminologier.

På arabiska kan man till exempel hitta en arbetsmarknadsordlista samt en ordlista som civilförsvarsförbundet har sammanställt. Det finns även arabiska ordböcker med till exempel medicinska och tekniska termer.

– Det är ett bra sätt att öka kunskapen, förbättra kommunikationen och för att man ska kunna känna sig inkluderad på arbetsplatsen. Många av termerna som vi använder är rätt specifika, och då är det viktigt att kunna förstå vad vi pratar om, säger Anna Wenner.

Ledarprogrammet pågår i sex månader, och består av 10 veckors teoriutbildning och resten är praktik. Samir Al-Haddad praktiserar på ett byggprojekt utanför Södertälje och blir klar med programmet i juni. Han hoppas på att kunna få en fastanställning, och ambitionerna inför framtiden är stora.

– I Irak var jag projektledare. Här hoppas jag kunna bli projektchef och sen kanske områdeschef. Jag har en dröm, säger Samir skrattande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista