Allt mer spänt mellan Turkiet och Grekland

2:06 min

Turkiets allt frostigare relation till EU märks inte minst i förhållandet till grannlandet Grekland. Efter att en grekisk domstol tidigare i år sade nej till att lämna ut åtta turkiska militärer har tonläget mellan länderna höjts markant, inte minst kring ouppklarade konflikter i Egeiska havet.

Bara ett par dagar efter att Greklands högsta domstol beslutade att inte lämna ut de åtta militärerna, som i Turkiet anklagas för inblandning i den misslyckade militärkuppen.

En turkisk militärbåt seglade in på grekiskt vatten och närmade sig de två obebodda öar som länderna fortfarande tvistar om. Ombord det turkiska fartyget fanns landets överbefälhavare.

Grekland svarade med att skicka dit ett fartyg ur den grekiska flottan. Dagarna som följde rapporterade Greklands försvarsdepartement också om ett stort antal fall där turkiska militärplan kränkt grekiskt luftrum.

Constantinos Filis som är expert på internationella relationer i Aten ser upptrappningen främst som ett försök från Turkiets president Erdoğan att vinna nationalistiska röster inför den turkiska folkomröstningen i april.

Vare sig Turkiet och ännu mindre Grekland är intresserad av en verklig konflikt säger han. Däremot menar Constantinos Filis finns risken för att en olyckshändelse i till exempel luftrummet skulle kunna göra situationen allvarlig på riktigt.

I mitten på 90-talet var länderna mycket nära en väpnad konflikt kring de omtvistade öarna i Egeiska havet.

Fast det som kanske oroar Greklands regering än mer just nu när hoten från Turkiet om att dra sig ur det flyktingavtal man tecknade med EU för ett år sedan och som fått den stora flykting- och migrantströmmen över Egeiska havet att stanna av.

En ny flyktingvåg skulle lätt kunna bli ohanterlig för Grekland. Redan nu har man svårt att klara av de omkring 60 000 flyktingar och migranter som sedan förra året sitter fast i grekiska flyktingläger.

Samtidigt tvivlar Constantinos Filis på att Turkiet kommer göra verklighet av hotet.

– Turkiet behöver Europa mer än vad man vill erkänna, inte minst ekonomiskt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista