Aktivister blockerar en järnväg i ukrainska staden Bachmut.
"Handla inte med ockupanter", står det på skylten vid tältet i Bachmut där aktivister blockerat järnvägen sedan i januari, men kördes bort i tisdags. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Ukraina stoppar handel med separatister

Hör vår korrespondent Maria Persson Löfgren
2:24 min

Ukraina har brutit alla handelsförbindelser med utbrytarområdena, som med ryskt stöd ockuperas av de så kallade Donetsk och Luhansk folkrepubliker. Blockaden är en följd av att utbrytarna tagit över ukrainska företag. Ryssland kritiserar blockaden och hävdar att den strider mot Minsk-avtalet.

– Blockaden är ett lackmustest som visar vem som är vem. Vem som är patriot och vem som tjänar på kriget och att det i Ukraina finns agenter från Ryssland, säger Volodymyr Parasyuk, parlamentariker och initiativtagare till den blockad som aktivister startade i januari.

De blockerade kommersiella järnvägstransporter till och från de ryskstödda utbrytarområdena i de självutropade så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.

De satte upp tält och vaktade viktiga knutpunkter dag och natt, bland dem fanns både politiker och krigsveteraner. Deras aktion kritiserades i Kiev för att den också hotade ukrainsk ekonomi.

President, premiärminister och centralbankschefen hävdade att tillväxten skulle gå ned flera procent om de inte stoppade blockaden. Dels för att kol och stålindustrin i Ukraina är beroende av leveranser från utbrytarområdena och dels för att företagen där är ukrainska och betalar skatt i Ukraina.

Skadorna på den ukrainska ekonomin har dock inte blivit så stora, som en del politiker påstått.

Blockadaktivisterna kallade handeln för "ockupanternas blodspengar", att tjäna pengar på kriget. De ryskstödda militanta i Donetsk tog beslut att ukrainska företag nu tas över, "nationaliseras" som de kallar det. Företagens, som främst ägs av Ukrainas rikaste man Rinat Ahmedov, har bekräftat att de inte längre kontrollerar dem.

I tisdags bröt ukrainsk polis och säkerhetstjänsten upp aktivisternas blockad och grep 40 talet av dem. Parasiuk anklagas för våldsamt motstånd och riskerar sin immunitet som parlamentariker.

I går kväll, onsdag, gjorde president Petro Porosjenko en u-sväng och införde en officiell blockad mot utbrytarområdena. Detta för att inte riskera en splittring av Ukraina och som en följd av att företagen nu också ockuperats.

Ryska utrikesministeriet sade i går att blockaden kan leda till en humanitär katastrof och att den strider mot Minsk-avtalet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".