Åre skidbacke
Foto: Pontus Lundahl/TT

Mindre skidbackar har lagts ned

De senaste tjugo åren har flera av de mindre skidanläggningarna i Sverige lagts ned, enligt SLAO, Svenska skidanläggningars organisation.

– De största utmaningarna är främst att få snö på backen, att kämpa mot vädret, säger Kalle Hansols, som äger en liten skidbacke utanför Falun.

För lite snö i skidbackarna och de två släpliftarna har stått stilla. Så har det sett ut i Svärdsjö utanför Falun den här säsongen.

– Det är lite varmare och det kommer lite mindre natursnö, så man måste lägga hårt fokus och mycket arbete på att få snö på backen först och främst, säger Kalle Hansols.

6 mil från Svärdsjöliften finns Romme i södra Dalarna med 30 nedfarter, skidskola, 4 sittliftar, skiduthyrning, toppstugor, restauranger.

Det är ofta de ideella föreningarna som har det tuffast att få ekonomi i en skidanläggning att gå runt. 40 stycken av de mindre skidanläggningarna har försvunnit under de senaste 20 åren, enligt SLAO. Samtidigt ökar intresset för att åka slalom.

Det är gästernas ökade krav på till exempel skiduthyrning och restauranger som gör det tufft för de mindre anläggningarna, men även vädret spelar roll. Backar utan snöläggningssystem har det svårt att få ekonomin att gå runt, enligt SLAO.

I Svärdsjö funderar Kalle Hansols på att försöka matcha de större anläggningarna genom att öppna restaurang och skiduthyrning nästa säsong.

– Jag tror att de mindre anläggningarna kommer kunna ta del av den våg av höjt intresse som sker nu. Jag hoppas bara att det ska bli en normal vinter, som de senaste har sett ut, så ska det funka fint för den här backen, säger Kalle Hansols.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".