Olle Hagman vid Luleå tekniska universitets campus i Skellefteå
1 av 2
Olle Hagman vid Luleå tekniska universitets campus i Skellefteå framför en tomograf. Foto: Nils Eklund
Sågverket i Kåge
2 av 2
Norra skogsägarnas sågverk i Kåge. Foto: Nils Eklund

Röntgen i sågen ska öka lönsamheten

"Samma teknik som i vården"
1:50 min

För att öka lönsamheten börjar nu sågverksindustrin att skiktröntga timmerstockar direkt i sågen.

Det är Norra skogsägarna som investerar 30 miljoner kronor i en röntgenmaskin som kommer göra sågverket i Sävar i Västerbotten världsunikt. 

– Det är precis samma teknik som man har på sjukhusen med skiktröntgen, säger Johan Oja som är teknisk chef på Norra skogsägarna.

Och vad är det ni framförallt är intresserade av att se då?
– Ser man på kvalitén på virket så är kvistarna den största delen men så har du andra egenskaper som röta, men framförallt så är det kvistar man vill titta efter, säger Johan Oja.

Med mer precisa sågsnitt i stockarna hoppas Norra skogsägarna kunna få ytterligare några procent betalt för varje såld bräda. Man kan likna det vid att få ut så mycket som möjligt av en slaktad gris.

– Vi kommer kunna sälja och få ut en större andel av det som kunderna verkligen vill ha.

Så att man inte gör färs i onödan av fina köttbitar eller trästockar?
– Ja, precis så, säger Johan Oja.

Att röntga stockar vid sågverk är i sig inte nytt men har tidigare gjorts utanför själva sågen och den här nya röntgenmaskinen finns redan på fem andra ställen i världen. Bland annat i Sydamerika och Nordamerika där den sitter i timmersorteringen. Men Sävar norr om Umeå blir först med att installera den i såglinjen.

Ett italienskt företag står bakom tekniken som under årtionden utvecklats av träforskare i Skellefteå där man tror att potentialen framförallt finns internationellt.

– Det beror ju på vad man har för skog. Man har lövträd som har helt annat värde och kan man hitta filéerna i högkvalitativa afrikanska lövträd eller i Nordamerika eller var det än är, så är potentialen enorm, säger professorn i trämetri vid Luleå tekniska universitet Olle Hagman.

Samtidigt är knäckfrågan om kunderna på marknaden, exempelvis byggföretagen, kommer vara villiga att överge restprodukterna, lågprisbrädorna för de röntgade premiumplankorna.

– Men om det högre priset gör att de får en ökad produktivitet i sina egna anläggningar så tror jag att det här kommer vara lönsamt men det är en ganska lång bit dit, avslutar professor Olle Hagman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".