Hexagons vd svarar på åtalet om insiderbrott

1:54 min

Den åtalade vd:n för företaget Hexagon, Ola Rollén, presenterade i dag tillsammans med företaget sin version av de affärer som lett till att han står åtalad för insiderbrott i Norge.

– Jag är otroligt besviken att vi har hamnat i den här situationen, därför att det inte är en logisk situation. Men å andra sidan känns väldigt skönt att efter att under fyra månader har ha varit tyst att äntligen kunna gå ut och presentera fakta kring det här fallet.

Det handlar om köp av aktier det norska bolaget Next Biometrics, detta i ett affärsupplägg vid sidan av Ola Rolléns uppdrag som VD i det börsnoterade mätföretaget Hexagon. Men ställd inför kravet på en timeout från bland annat organisationen Aktiespararna säger Ola Rollén nu att uppdraget som vd i Hexagon är ett 24-timmar om dygnet-uppdrag.

– Alla som har drivit ett företag vet att det krävs att du är där hela tiden, säger Ola Rollén

I ett ovanligt stort uppställ går Ola Rollén idag till mottattack mot den norska åklagare som anser att han utnyttjat insiderinformation vid köpet av Next Biometrics-aktierna och som därför väckte åtal igår.

Tillsammans med fyra jurister redogjorde Ola Rollén idag för sin version och hans advokater har under dagen till och med lanserat en hemsida till stöd för honom.

Ola Rollén får även starkt stöd från sina ägare, som alltså väljer att inte invänta åklagarens uppgifter, som i Norge blir offentliga först då rättegången startar, något som det ännu finns något datum för.

Marianne Bender är ansvarig åklagare i Norge:

– Vi har bevis som vi menar visar att Ola Rollén har begått olovlig insiderhandel, säger hon.

Så ni är lika säkra som de är?

– Ja, vi är säkra på att vi kan bevisa att Ola Rollén har begått insiderhandel, säger Marianne Bender.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista