Husfasad med skylt där det står Allra till vänster. Till höger, man öppnar sitt pensionsbesked från PPM.
Allra slängdes igår ut ur PPM:s system. Foto: TT Montage: Sveriges Radio.

Allra kommer kräva skadestånd av PPM

Allras advokat: Vi har goda chanser att vinna
1:39 min

Pensionsbolaget Allra kommer att överklaga Pensionsmyndighetens beslut att kasta ut dem från PPM-systemet i flera rättsliga instanser och kräva skadestånd. Det säger Marcus Johansson som är advokat och ombud för Allra.

– Det är ingen hemlighet att det här har skadat bolaget ekonomiskt. Det ligger i sakens natur att om du tycker att motparten har agerat olagligt och att du har lidit ekonomisk skada så vill man ha kompensation för skadan, säger Marcus Johansson.

Hur ser sannolikheten ut för att ni ska kunna vinna en sådan process?

– Det är mycket goda chanser till att vinna framgång.

Sedan i januari har det stormat kring Allra och många av bolagets pensionssparare har flyttat sitt kapital till någon annan förvaltare.

I går slängdes bolaget ut från PPM-systemet efter ett beslut av Pensionsmyndigheten.

Marcus Johansson, ombud för Allra, anser att Pensionsmyndigheten överträtt sina befogenheter i och med att Allras fonder är registrerade i Luxemburg.

– Tillsynsmyndigheten i Luxemburg har tillsyn över Allra och enligt vår mening är det bara de som kan fatta den här typen av sanktionsåtgärder som det faktiskt handlar om.

Jimmy Larsson Hagberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten säger att pensionsmyndigheten har ett civilrättsligt avtal med fonder inom premiepensionen och kan därför stänga av bolag som inte sköter sig, även utländska bolag. 

– Man har ju än velat vara på den svenska premiepensionens fondtorg och har också skrivit avtal med oss. Det är klart att vi då har rätt att säga upp det avtalet om vi konstaterar att motparten inte sköter sin del av avtalet som i Allras fall, säger Jimmy Larsson Hagberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".