Husfasad med skylt där det står Allra till vänster. Till höger, man öppnar sitt pensionsbesked från PPM.
Allra slängdes igår ut ur PPM:s system. Foto: TT Montage: Sveriges Radio.

Det händer med spararnas pengar i Allra

"Det har varit alldeles för lätt att komma in I PPM-systemet”
8:15 min

Pensionsbolaget Allra överklagar nu Pensionsmyndighetens beslut att utesluta bolaget från PPM-systemet. Samtidigt ska miljardbelopp som Allra förvaltat åt 130 000 sparare nu placeras om.

– Nu kommer vi att skicka en säljorder, och när det är klart kommer spararnas pengarna att hamna i det statliga förvalet för premiepensionen, säger Monica Zetterwall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, till P1-Morgon. 

– Där man hamnar om man inte gjort något val, och när pengarna är i den fonden kan man själv välja andra fonder. Eller så ligger man kvar helt enkelt i den fonden.

Hur kommer den här typen av skandaler som stormar kring PPM påverka människors förtroende att påverkas för systemet?

– Ja, det är ju väldigt synd tycker jag. Det här skapar oro kring att man inte kan lita på systemet. Det är ju helt jätteupprörande, tycker jag. Det är ju inte tanken med premiepensionssystemet att sådant här ska kunna hända, säger Monica Zetterwall.

Pensionsbolaget Allra har förvaltat 19 miljarder kronor åt 130 000 sparare. Beslutet att ta bort Allra från PPM fattades igår av Pensionsmyndigheten för att bolaget misstänks ha tagit ut för höga avgifter utan insyn. Allra har överklagat beslutet. Bolagets revisorer har också anmält Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Bolagets ägare misstänks ha lurat spararna på stora summor och Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, anser att det hela är mycket allvarligt.

– I bästa fall har det att göra med otrolig klantighet eller oaktsamhet, men man börjar ju misstänka att det här har att göra med svindleri eller stöld, säger han.

Per Strömberg tror att även om de flesta aktörerna i pensionsbranschen är seriösa, så kommer systemet att behöva ändras efter de upprepade problemen.

– Jag tror att PPM står inför stora utmaningar. Det är ganska uppenbart att saker och ting måste göras om.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".