Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Biodrivmedel ska öka

"Föreslår skattelättnader"
1:28 min

År 2030 ska all bensin och diesel innehålla ca 50 procent biodrivmedel. Det är det långsiktiga målet i regeringens förslag om grönare drivmedel idag.

Det ska ske gradvis genom att begränsa oljebolagens möjligheter att leverera fossila drivmedel, så kallad reduktionsplikt. År 2020 ska volymen biodrivmedel i vanlig bensin vara kring 10 procent. Hur låginblandningen efter 2020 ska se ut nämns inte i regeringsförslaget idag.

Regeringen vill också ha hållbarhetskriterier för hur man ska undvika råvaror som kan orsaka miljöskador, som till exempel palmolja, odlad på skogsmark som skövlats.

– Regeringens ambition är att ge Energimyndigheten i uppdrag att se över det som kallas restprodukter så vi får lika hårda kriterier på alla biodrivmedel, säger klimatminister Isabella Lövin. 

Energiskatten för etanol och rapsdiesel Fame vill regeringen slopa.

Sverige och EU har en lång träta bakom sig om hur regler får utformas för att gynna biodrivmedel. Enligt regeringen är saken nu ordnad.

– Vi har hittat en lösning som är acceptabel och som också innebär att det här blir långsiktiga spelregler för biodrivmedelsbranschen, säger Isabella Lövin.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".