USA söker nya vägar att nå fram till Nordkorea

1:31 min

Om Nordkorea ökar hotet från sitt kärnvapenprogram kan USA överväga att svara med militära medel, sa USA:s utrikesminister Rex Tillerson vid en presskonferens mitt under sin pågående resa i Östasien.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson sade under ett besök i Sydkorea idag att USA undersöker så kallade nya diplomatiska och militära tillvägagångssätt för att kontrollera Nordkoreas uppbyggnad av kärnvapen.

Donald Trumps utrikesminister sade vid en presskonferens i Sydkorea idag att "alla möjligheter övervägs", även militära, efter vad han kallade decennier av misslyckade strategier för att förmå Nordkorea att överge sitt kärnvapenprogram.

För Nordkoreas regering är kärnvapen ett av de absolut viktigaste målen, och kärnvapenprogrammet förekommer flitigt i nordkoreansk propaganda och undervisning.

Sydkoreansk militär, som just nu deltar i en årlig övning med amerikansk militär, har nyligen meddelat att man kommer att börja använda ett gemensamt robotförsvar tidigare än planerat, för att möta hotet från Nordkorea.

Det uppgraderade robotförsvaret nära Kinas gräns har fått kinesiska myndigheter att reagera mycket starkt, och just nu pågår bojkotter av sydkoreanska varor och turism.

Kina, som har viktiga handelsförbindelser med Nordkorea, ses som en nyckel till både förhandlingar med och påtryckningar mot Nordkorea.

I morgon kommer Rex Tillerson att göra sitt första officiella besök i Kina. Där förväntas han träffa fler av kommunistpartiets högsta ledare och också bereda marken för ett första toppmöte mellan Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista