Skotska ledaren angrep May

1:33 min

I dag inleder det skotska nationalistpartiet SNP sin vårkonferens. Ett dominerande ämne kommer att bli partiets krav på en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien. SNP-ledaren och ledaren för den skotska regeringen, Nicola Sturgeon går i dag till hårt angrepp mot premiärminister Theresa May.

"Historien kan komma att titta tillbaka på de här dagarna och konstatera, att det var då Storbritanniens öde som union beseglades." Det säger Nicola Sturgeon i dag i en intervju i tidningen The Guardian.

Det hon menar, är premiärminister Theresa Mays nej till att diskutera en ny folkomröstning om självständighet för Skottland, förrän väl efter att Storbritannien har lämnat EU. En sådan folkomröstning måste godkännas av regeringen i London.

Nicola Sturgeon vill anordna en folkomröstning någon gång mellan hösten 2018 eller våren 2019. Det sa hon i ett tal i måndags. Men Theresa May avvisade den tanken i går. En ny folkomröstning bör inte hållas förrän skottarna vet vilka villkor Storbritannien har fått i förhandlingarna om utträde ur EU.

"Det är i ett nötskal ett argument för självständighet, att regeringen i London anser att de har rätt att blockera den skotska regeringens och parlamentets mandat", säger Nicola Sturgeon.

Det skotska parlamentet kommer i nästa vecka att besluta om Sturgeons förslag om en ny folkomröstning om att bryta sig loss från Storbritannien och istället försöka stanna kvar, eller återansluta sig till EU:s inre marknad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista