46 miljoner i skattemedel gick till dansk klinik för svettbehandlingar

2:37 min

Två tredjedelar av de skattepengar som går till planerad utlandsvård inom EU gick förra året till en dansk klinik, som behandlar patienter med svettproblem, så kallad hyperhidros. Det kommer fram i en granskning i Kaliber i dag.

Kliniken ägs av två svenska läkare och behandlingarna, som kostar tiotals miljoner, är inte okontroversiella.

Svenska landsting och försäkringskassan ifrågasätter en stor del av behandlingarna och vill inte betala. Hans Lekeberg är en av de svenska patienter som fått behandling vid kliniken i Köpenhamn. 

– Nånting är tydligt fel med min termostat i kroppen, till exempel om jag skyndar mig lite grann till tåget när jag ska till jobbet så blir jag helt genomsvettig. 

Hans är en av flera tusen svenska patienter som blivit behandlade för sina  svettningar vid kliniken i Danmark, kostnadsfritt. Sedan 2013 har det blivit lättare att få kostnadsfri vård i andra EU-länder, genom det så kallade patientrörlighetsdirektivet som då blev svensk lag. I slutändan är det patientens hemlandsting som får betala för vården.

Enligt försäkringskassan beviljades förra året nästan 70 miljoner kronor till planerad vård i ett annat EU-land. 46 av de miljonerna gick till svettbehandlingar vid Svedkliniken i Köpenhamn. En av de två ägarna är överläkare vid kliniken Carl Swartling.

 – Det finns ju en underbehandling av det här handikappet och det innebär att det finns ett stort behov av behandling men det finns ett litet utbud.

Behandlingen består av injektioner med nervgiftet Botulinumtoxin, som ingår i till exempel Botox och eftersom sådan behandling även finns i svenska landsting kan man alltså få den kostnadsfritt även vid kliniken i Danmark.

Men där behandlas långt fler kroppsdelar än de flesta landsting erbjuder  vilket gjort att landsting får betala för behandlingar de inte tycker den offentliga vården ska stå för. Dessutom anser de i många fall att behandlingarna är dyrare i Danmark än vad samma vård skulle kostat hos dem.

Socialdemokraten Henrik Fritzon är regiontyrelsens ordförande i Skåne. De skickade i februari ett brev till regeringskansliet där de kräver att lagen om kostnadsfri vård i utlandet ses över. 

– Därför vi ser att det finns utländska aktörer som tar ut för höga priser i vissa fall för sjukvård som vi faktiskt utför billigare i Sverige sen finns det då patienter som åker och får den här sjukvården i andra länder då och så tvingas vi ersätta det.

Flera tusen ärenden har hamnat hos förvaltningsrätt och kammarrätt eftersom landsting och försäkringskassan inte velat betala hela priset för behandlingarna i Danmark, men efter vägledande domar i Högsta Förvaltningsdomstolen och kammarrätten får patienterna rätt till begärd ersättning.

De två svenska ägarna  till Svedklinikken säger å sin sida att vården hos dem är billigare än om landstingen själva skulle utfört den och att de ger patienterna den vård de har rätt att få. Carl Swartling är överläkare på kliniken och en av ägarna.

– Vi står ju patientens sida och behandlar. Vi har ju 9 av 10 som blir nöjda av det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista