Amerikanska medier: Vita huset ber om ursäkt till Storbritannien

2:15 min

USA ber nu om ursäkt för ett uttalande om att Storbritannien skulle ha avlyssnat Donald Trump under valkampanjen, enligt uppgifter till CNN.

Något som Vita husets pressekreterare Sean Spicer senare förnekade:

– Jag tror inte att vi ångrar någonting alls, sa Sean Spicer.

Ursäkten ska ha kommit efter flera telefonsamtal mellan USA och Storbritannien. Enligt CNN ska Vita huset bland annat ha sagt att anklagelsen mot Storbritannien var "oavsiktlig".

Det var igår som Sean Spicer, Vita husets talesperson, citerade ur ett nyhetsinslag från Fox News.

Ekot 4/3: Trump anklagar Obama för avlyssning

I inslaget hävdar en kommentator att den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ ska ha avlyssnat Donald Trump under valkampanjen på uppdrag av Barack Obama.

– Obama använde inte NSA, CIA, FBI eller justitiedepartementet utan använde den brittiska myndigheten GCHQ för att på så sätt inte lämna några spår, citerade Spicer.

Storbritannien avvisade snabbt anklagelsen och kallade den för fullkomligt löjlig.

Anklagelsen om att Obama ska ha avlyssnat Trump under valkampanjen kommer från Trump själv, när han för nästan två veckor sedan skrev om det på twitter, jämförde det med Watergateskandalen och kallade Obama för en "dålig eller sjuk kille"

Ekot 4/3: Talesperson: "Obama beordrade inte avlyssning"

Sedan dess har flera dementier kommit dels från Obama själv och dels från en före detta chef inom den amerikanska underrättelsetjänsten. Igår kom också ett uttalande från underrättelseutskottet i senaten där man sa att man inte hittat något som bevisar Trumps anklagelser.

Citaten från Fox News vara bara en av flera artiklar som Sean Spcier citerade igår när han fick frågor om den påstådda avlyssningen. Spicer ville göra en poäng av att det finns flera rapporter som visar att omfattande övervakning och avlyssning pågår i USA. Därtill anklagade Spicer amerikanska mediabolag för att avstå från att rapportera om det som motbevisar deras tes.

Enligt en talesperson till den brittiska premiärministern Theresa May ska Storbritannien nu ha fått garantier om att anklagelserna inte kommer upprepas.

Vita husets pressekreterare, Sean Spicer, dementerar att man bett om ursäkt till Storbritannien. CNN uppgav att en källa inom Vita huset bekräftat att Trumpadministrationen bett Storbritannien om ursäkt, några timmar senare sa Spicer att så inte var fallet.

– Jag tror inte att vi ångrar någonting alls, sa Sean Spicer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista