Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nationella provet spreds via Snapchat, Instagram och Facebook

Publicerat fredag 17 mars 2017 kl 17.15
"Jag fick det av en kompis. Det spreds överallt"
(1:50 min)
En niondeklassare klurar på ett matteproblem bakom sin dator under en mattelektion på Trädgårdstadsskolan i Tullinge
1 av 2
En niondeklassare klurar på ett matteproblem bakom sin dator under en mattelektion på Trädgårdstadsskolan i Tullinge. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström
2 av 2
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det nationella prov som alla niondeklassare skrev i skolan i dag, och som läckte ut i förväg via sociala medier, tycks ha fått en omfattande spridning runt om i Sverige.

När Ekot besökte en skola efter lunch idag fanns omedelbart elever som kunde visa upp provuppgiften i sina mobiltelefoner. 

– Jag fick den av en kompis.

Var det flera som såg provet?
– Ja, det fanns överallt. Jag hörde att det fanns på Facebook också, Instagram och på Snapchat! Berättar en niondeklassare som Ekots reporter mötte utanför en skola i Stockholm.

Skolverket fick larmet igår om att det nationella provet i Svenska del C, uppsatsskrivning, läckt ut på sociala medier. Då spreds det på Snapchat. Idag har det spritts vidare via facebook och Instagram.

Många skolor har valt att använda provet ändå, men andra har valt att låta eleverna skriva ett reservprov, som inte läckt ut. Men de eleverna kan inte få ett betyg på själva nationella provet, däremot kan läraren ha det som underlag för betygssättningen senare i vår.

Skolverket har fått massor av telefonsamtal och frågor via sociala medier om läckan idag. Hur kan det bli så här och vad gäller nu, har många föräldrar, lärare, rektorer och elever undrat.

– Det här delprovet fick verkligen en otroligt stor spridning. Det förstod vi ganska snabbt i går när vi fick kännedom om att det först var i västra Sverige och sen var spritt överallt, säger Anna Westerholm, chef på avdelningen för läroplaner vid Skolverket på Skolverket.

Gymnasieminister Anna Ekström tycker att det är allvarligt att provfrågorna läckt ut och hon är arg om det är personal på någon skola som slarvat med provet och inte följt säkerhetsföreskrifterna.
Skolinspektionen ska försöka hitta var läckan finns.

Anna Westerholm på Skolverket säger att det har blivit vanligt att nationella prov läcker ut i förväg.
– Tyvärr tror jag att den här följetongen kommer att fortsätta, nationella prov kommer alltid att vara en stor sak och det kommer att läcka.
– Nu bävar vi inför matteproven i maj, säger Anna Westerholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".