Alexander Ernstberger, vd och koncernchef Allra. Till vänster fonbolaget Allra, skylt på fasad.
Alexander Ernstberger, vd och koncernchef Allra. Foto: Lars Pehrson/TT.

Så här säger revisorerna om Allras verksamhet

Allras vd: Det här kommer som en tråkig överraskning
1:45 min

Pensionsbolaget Allra har polisanmälts av både Pensionsmyndigheten och bolagets egna revisorer. Revisorerna har också lämnat sitt uppdrag. I ett dokument till Bolagsverket berättar revisorerna varför. Ekot har läst dokumentet.

"Vi har funnit anledning att ifrågasätta huruvida kundernas intressen har tillvaratagits och om transaktionerna har varit förenliga med de sundhetskriterier som anges i lagen."

Så skriver den ansvariga revisorn för Allra i en underrättelse till Bolagsverket och som ekot har läst. Vidare skriver den ansvariga revisorn att man funnit misstankar om brott och att man därför polisanmält Allra samt avsagt sig sitt uppdrag.

I dokumentet tar revisorerna också upp den typ av affärer som Ekot och Svenska dagbladet granskat och som revisorerna också ställt kritiska frågor om i ett brev till Allras styrelse den 21 februari i år.

Tidigare i veckan kunder Ekot avslöja att Allra betalat 170 miljoner kronor för finansiella tjänster till ett närstående bolag. Experter som ekot talat med menar att det är ett kraftigt överpris. Liknande upplägg har även förekommit inom Allra-koncernen uppgav Pensionsmyndigheten på en presskonferens igår, där man även gav besked om att man sparkar ut Allra ur PPM-systemet.

Men på Allra vidhåller man sin tidigare linje om att man inte gjort något fel och att man ska överklaga Pensionsmyndighetens beslut. När det gäller polisanmälan från revisorerna säger Allras vd Alexander Ernstberger så här:

– Dels känner vi oss väldigt komfortabla i att inget fel har begåtts och vi hade en dialog med revisorerna så sent som i tisdags och de bekräftade då att de inte funnit några formella fel i verksamheten. Så det här kommer som en tråkig överraskning för oss, måste jag säga.

Relaterat

Mer om Pension

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".