"USA har blivit orättvist behandlat"

9:41 min

Donald Trump tar emot Angela Merkel i Vita huset. Men de två världsledarna står långt ifrån varandra i flera frågor.

På fredagen möttes USA:s president och Tysklands förbundskansler för första gången.

De två politikerna står långt ifrån varandra i flera viktiga frågor, och har kritiserat varandras flyktingpolitik, men vid en presskonferens som inleddes vid 19-tiden, svensk tid, inledde Trump med att betona att deras länder har mycket gemensamt, medan Merkel underströk vikten av samtal.

Det är mycket bättre att prata med varandra än om varandra och det tycker jag vårt möte visade, säger Merkel.

Trump försäkrade Merkel att han stödjer Nato, men upprepade att europeiska länder måste bidra mer till alliansen.

– Flera länder är skyldiga pengar för de senaste åren och det är orättvist mot USA. De måste betala vad de är skyldiga, säger Trump.

En annan fråga som diskuterades var konflikten i Ukraina, där Trump tackade Merkel för hennes insatser för att nå en fredlig lösning. Merkel sa att relationerna till Ryssland måste förbättras, men att krisen måste lösas först.

Trump gick till val på att riva upp USA:s internationella handelsavtal, medan Merkel är en frihandelsvän. När Merkel fick en fråga från en tysk journalist om hur förbundskanslern ser på presidentens isolationistiska politik svarade Trump i stället:

Jag tror inte på isolationism, men jag tror på rättvis handel. USA har blivit orättvist behandlat.

– Jag vet inte vilken tidning du läser, men det är väl ännu ett exempel på fake news, säger Trump.

Trump fick även frågor om sina påståenden om att han blivit avlyssnad på order av Barack Obama, vilket Trump vidhåller trots att det tillbakavisats från flera håll. Medan Obama var president avslöjades dock att amerikanska myndigheter avlyssnat Angela Merkel, vilket Donald Trump skämtade om genom att vända sig mot Merkel:

– Där kanske vi åtminstone har någonting gemensamt, säger Trump. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista