Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Man och spruta med vaccin.
Jonas Sivelä, forskare på Finlands folkhälsomyndighet. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio, Fredrik Sandberg/TT

Finländska forskare utreder motstånd mot vaccinering

"Vi vill ha reda på orsakerna"
2:04 min

I Finland försöker folkhälsomyndigheterna just nu hitta sätt att bemöta så kallade vaccinmotståndare eller vaccinskeptiker.

 

Ett omfattande forskningsprojekt planeras för att bättre förstå dem som inte vill låta vaccinera sig och sina barn i de nationella programmen.

Jonas Sivelä, forskare på Finlands folkhälsomyndighet THL leder projektet.

– Vi kommer att utreda hur utbrett fenomenet är, var det finns tecken på låg vaccinationstäckning som kan bero på vaccinationsmotstånd. Sedan ska vi utreda orsakerna till det motståndet och här är vi främst intresserade av mekanismerna. Hur fattar man beslut om vaccinationer, till exempel inom familjer och vem fattar besluten.

Jonas Sivelä kom förra året med sin doktorsavhandling om mytbildningar kring Hiv och Aids i Sydafrika. Nu ska han undersöka finländares uppfattningar om vaccin.

I Finland har man generellt en god vaccinationstäckning mot de sjukdomar som de nationella programmen erbjuder vaccin mot, till exempel mässling, påssjuka och röda hund.

Det kombinerade MPR-vaccinet ges i Finland redan vid ett års ålder.

Men det finns också vad Jonas Sivelä kallar "fickor" i landet där vaccinationsgraden - under senare år - har sjunkit så mycket att den så kallade flockimmuniteten idag är hotad.

En sedan länge omtalad sådan plats är trakterna i och kring Jakobstad i Österbotten på Finlands västkust, där hätsk vaccindebatt pågått och där det öppna motståndet mot vaccinering har varit framträdande.

Här vill forskarna på THL - Finlands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten - nu komma in och bättre försöka förstå hur det går till när en familj bestämmer att inte låta vaccinera sina barn.

De har tagit modell av Sverige där man gjort liknande forskning om attityder kring vaccin.

Men i Finland vill man nu gå steget längre och även om några år följa upp hur nya metoder att informera och bemöta patienter kring vaccinfrågor biter på vaccinmotståndet, om de alls gör det.

--Det är ju vårdpersonal som i första hand kommer i kontakt med attityder kring vaccin, både för och emot. Det är ingen vits att utveckla en massa metoder om vi sedan faktiskt inte vet hur de fungerar, säger forskaren Jonas Sivelä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".