Människor i lerigt vatten.
1 av 3
En grupp människor som räddades i Perus huvudstad Lima på fredagen. Foto: Martin Mejia/TT.
Man håller i rep.
2 av 3
En man som räddades ur lermassor i Lima på fredagen den 17 mars. Foto: Martin Mejia/TT.
Kvinna håller i rep.
3 av 3
Räddningsaktion i Lima på fredagen. Foto: Martin Mejia/TT.

Människor sveps iväg efter skyfall i Peru

Peru har drabbats mycket hårt i år av väderfenomenet El Niño.
Veckor av kraftiga regn har lett till stigande floder och jordskred, och det råder katastroftillstånd i halva landet.

 

Minst 67 personer rapporteras ha mist livet och myndigheterna säger att mer än 70 000 har blivit hemlösa - och än är det inte över utan vädret väntas hålla i sig resten av den här månaden.

Den senaste tiden har det regnat tio gånger mer än normalt i Peru. Människor har drunknat och svepts i väg när floder har översvämmats och jordskred har lett till avstängda vägar.

Värst drabbade är de norra delarna där regnandet har slagit rekord i flera områden.

– Vi har aldrig sett något liknande förut. Havstemperaturen stiger plötsligt och vindarna som brukar hålla nederbörden borta från land avtar, säger general Jorge Chávez, talesperson för peruanska regeringen.

De fattiga drabbas värst och särskilt de som har byggt hus på flodslätter som varit torra i 20 år. På landsbygden har broar kollapsat och kor och grisar har hamnat på stränderna efter att ha förts iväg av de överfyllda floderna.

Jorge Chávez säger att infrastrukturen måste förbättras om skyfallen blir värre med åren.

--Vi måste bygga bättre broar, vi behöver motorvägar och dräneringssystem i städerna. Vi kan inte lita på att naturen är förutsägbar. Säger Chávez

Regnmängderna i Peru har inte överskridit rekordåret 1998, men mer regn har fallit under en kortare period. Gatorna i huvudstaden Lima har fyllts med vatten, och överraskat invånarna i tiomiljonersstaden som inte är vana vid skyfall.

Dricksvattnet har på vissa håll stängts av, vilket har lett till att flaskvatten tagit slut i vissa affärer. 


– Det finns ingen anledning till panik. Regeringen vet vad den gör, säger president Pedro Pablo Kuczynski i peruansk tv i ett försök att lugna invånarna.

Ovädret har uppstått efter ett lokalt El Niño-fenomen, som värmer upp havet och leder till skyfall över land. Detta brukar följas av det globala väderfenomenet El Niño, som kan ge kraftiga oväder i flera länder, enligt en peruansk expert.

USA:s vädermyndighet har uppskattat risken för en global El Niño till 50-55 procent.

En del forskare säger att klimatförändringarna kan göra att väderfenomenet återkommer oftare och blir mer intensivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".