Brasilien exporterar ruttet och salmonella-infekterat kött

1:56 min

I Brasilien har polisen avslöjat en omfattande korruptionsskandal inom landets köttindustri. Köttproducenter ska ha mutat kontrollanter för att kunna exportera ruttet och salmonella-infekterat kött utomlands. Brasilien är världens största köttexportör och skickar även kött till Sverige.

– Du, jag har kött som gick ut i februari. Kan vi använda det eller inte? frågar en ansvarig på köttföretaget.

– Ni kan använda det, säger jordbruksministeriets kontrollant på telefoninspelningen som den brasilianska polisen släppte igår, i samband med att de offentliggjorde ytterligare en korruptionsskandal i Brasilien - den här gången inom köttindustrin. Samtalet spelades in i maj, fyra månader efter köttets bästföredatum.

Flera köttföretag, däribland världens största köttexportör, brasilianska JBS, anklagas för att ha mutat kontrollanter så att de kunnat sälja ruttet eller salmonella-infekterat kött. I ett annat telefonsamtal hörs en kontrollant godkänna att ett företag blandar ner mald kartong i köttfärs för att dryga ut mängden.

Det dåliga köttet ska ha exporterats till Kina, USA, Japan och Europa. Exakt vilka länder i EU som importerat köttet är oklart, men fusket ska ha pågått under minst två år. Huruvida Sverige drabbats är finns det än så länge ingen information om.

I Italien upptäcktes nyligen salmonella-infekterat kött från Brasilien, och det ansvariga företaget ska då ha mutat jordbruksministeriet för att hjälpa dem att dölja var det kom ifrån. Mutorna ska ha slussats vidare till regeringspartiet PMDB, som sittande president Michel Temer tillhör. 33 personer på jordbruksministeriet har nu gripits, och flera anställda inom de anklagade företagen.

Skandalen är ett hårt slag mot en av Brasiliens viktigaste exportnäringar, och tros påverka landets ekonomi mycket negativt. Börsen stängde igår på minussiffror och aktierna i köttföretaget JBS föll med 11 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista