Cecilia Wikström: EU kan inte vara i händerna på Erdoganregimen

1:31 min

Idag, på dagen för ett år sen, slöt EU och Turkiet ett avtal om att få stopp på flyktingströmmen från Turkiet till Grekland. Nu hotar Turkiet att häva avtalet.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, som gästar Ekots Lördagsintervju, tycker att avtalet ska skrotas. Efter avtalet mellan EU:s 28 länder och Turkiet för ett år sen har flyktingtrycket mot Grekland minskat dramatiskt.

Relationen mellan EU och Turkiet har blivit desto mer spänd. Turkiet har hotat med att skrota flyktingavtalet sedan flera turkiska ministrar stoppats när de velat kampanja i Europa.

– Vad som sker nu i Turkiet är ju ganska anmärkningsvärt. Bara de senaste dagarna har vi ju sett en oerhört aggressiv polemik ifrån Erdogans sida gentemot EU. De här hoten som han hela tiden uttalar, ”får vi inte visa-frihet…” och ”får man inte kampanja i europeiska länder inför folkomröstningen nästa månad i Turkiet…” och så vidare, då ska man släppa kranen och låta flyktingar strömma in i EU igen.

Cecilia Wikström var kritisk till avtalet redan när det slöts. Nu vill hon att EU själv tar initiativ till att frysa avtalet med Turkiet. Trots att det skulle innebära fler flyktingar till EU.

– Ja, det är klart att många flyktingar skulle försöka ta sig till den grekiska ö-världen. Men att inga kommer nu, för att Egeiska havet är stängt, betyder inte människors lidande har upphört. Eller att människorna har försvunnit. Men stats- och regeringscheferna har gjort som strutsen. Stoppat huvudet i djupt ner i sanden och menar att det vi inte ser, det lider vi inte av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista