Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: STR

Oppositionspolitiker: Spela inte Erdogan i händerna

"Han behöver en konfrontation för sin pågående kampanj"
2:09 min

Att hindra de turkiska politikerna att tala i EU spelar bara president Erdogan i händerna.
Det säger åtminstone oppositionspolitikern Mithat Sancar från det prokurdiska partiet HDP, under ett besök i Berlin.

– Han behöver en konfrontation för sin pågående kampanj för en ny författning. Man ska inte spela honom i händerna genom att trappa upp motsättningarna, sa Mithat Sancar under sitt besök i Berlin.

Flera europeiska länder har stoppat valmöten som turkiska politiker velat hålla bland annat i Tyskland och Nederländerna, inför folkomröstningen om ny grundlag i Turkiet.

– Vi är mot mötesförbud av princip, både i Turkiet och Europa, sa HDP-politikern vars egna möjligheter att arbeta politiskt inskränkts dramatiskt i Turkiet. 13 av partiets parlamentsledamöter, inklusive de två partiledarna, har fängslats, liksom 1 500 lokala partifunktionärer.

Skulle den omstridda författningsförändringen få stöd i folkomröstningen om en månad skulle det rådande undantagstillståndet i praktiken permanentas, hävdar Sancar.

Efter att ha skapat en djup splittring i det turkiska samhället behöver Erdogan en yttre fiende för att mobilisera stöd för sina maktambitioner. Med sina beskyllningar om nazi- och fascistmetoder mot länder som hindrat turkiska ministrar att hålla valmöten har Erdogan fått det precis dit han vill, säger Sancar.

– Istället för att diskutera innehållet i författningsförslaget handlar nu allt om sårad heder och vem som bäst värnar turkarnas ära.

I Tyskland, där drygt tre miljoner invånare har turkiska rötter, har oron för att motsättningarna i Turkiet ska spilla över till Tyskland bidragit till att förbundskansler Merkel har reagerat återhållsamt och undvikit att medverka i en verbal kapprustning.

Men spänningen mellan länderna fortsätter ändå att eskalera kring den fängslade tysk-turkiske journalisten Deniz Yücel. Trots den turkiske premiärministerns löften om konsulärt stöd får han efter en dryg månad fortfarande inte träffa någon representant för den tyska ambassaden.

Enligt Sancar är journalisten en bricka i det politiska spelet.

– Deniz Yücel har tagits som en slags politisk gisslan, enligt den turkiske oppositionspolitikern Mithat Sancar.

Mer om Turkiet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".