Jan Björklund vid Liberalernas riksmöte 18 mars.
Jan Björklund vid Liberalernas riksmöte 18 mars. Foto: Pontus Lundahl/TT

Analys: Blir svårt för Liberalerna att hävda sig

Björklund: Anställ ytterligare 5 000 poliser
0:25 min

Dagens förslag om fler poliser och vakter är det senaste i rad utspel om lag och ordning från Liberalerna. Men det kan bli svårt för Liberalerna att hävda sig mot de andra partierna i den frågan, tror Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Det är stenhård konkurrens inom ämnet brott och straff mellan partierna just nu, nya förslag om skärpta straff kommer ständigt. Och det är inget ämne som väljarna förknippar med just Liberalerna. Flera opinionsmätningar visar att Moderaterna är det parti som har det största förtroendet inom lag och ordning, och Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna ser ut att slåss om andraplatsen. 

– Liberalerna har mycket lägre siffror. När till exempel Novus mätte pa rtiernas förtroende i olika sakfrågor i januari var det bara fyra procent som tyckte att Liberalerna har den bästa politiken för lag och ordning. Och att skapa ett större förtroende än andra tar tid för ett parti.

Varför satsar Liberalerna då på utspel om lag och ordning nu?

– Vi har ju haft en del väldigt uppmärksammade våldsdåd, särskilt gängskjutningarna. Ämnet har stigit på mediernas dagordning, och enligt en färsk mätning från Sifo är det våld och brott som oroar svenskarna allra mest just nu. Alla partier vill förstås ha någon form av svar på det som oroar folk. Men som det ser ut nu gynnar det inte just Liberalerna när allt mer av den politiska debatten handlar om lag och ordning 

Moderaterna tappar nu väljare. Det får Centern att växa, men inte Liberalerna. Hur kan det komma sig?

– Det är förstås svårt att säga säkert, men jag tror att det har att göra med vilka frågor som dominerar debatten. Frågor kring invandring och integration ligger fortfarande högt. Och i alliansen har vi en väldigt uppmärksammad konflikt kring hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.

– Det verkar vara de som ogillar tanken på någon form av samarbete med Sverigedemokraterna som lämnar Moderaterna. Många söker sig till Centern, som nu upplevs som det mest öppna och flyktingvänliga av allianspartierna. Moderaterna och Centerpartiet blir de tydligaste alternativen i migrationsfrågan för borgerliga väljare. 

 – I det här landskapet blir inte Liberalerna något tydligt alternativ. De profilerar sig återigen med sträng retorik om att de som kommer hit ska ta seden dit de kommer, men så låter ju ett antal partier nu. Och detta att Liberalerna är lite offside i striden om migrationspolitiken gör också att de hamnar i viss medieskugga, de får en biroll.

Mer om Liberalerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".