Trump till Tyskland: Betala det ni är skyldiga

1:23 min

I ett nytt utspel kritiserar president Donald Trump Tyskland för att inte bidra tillräckligt till Nato-samarbetet och skriver samtidigt att Tyskland är skyldigt Nato stora summor pengar.

Utspelet kommer en dag efter att president Trump tagit emot förbundskansler Angela Merkel i Vita huset.

Som så många gånger förut är det Twitter presidenten använder för att nå ut med sitt budskap. I en inledande tweet skriver Donald Trump att mötet med den tyska förbundskanslern igår var lyckat, men han ändrar snabbt ton och lägger till att Tyskland är skyldigt stora summor pengar till både Nato och till USA.

Trump syftar på att Tyskland är ett av många länder som inte når upp till målet om att lägga två procent av sin BNP på försvarsutgifter. Tyskland lägger idag runt 1,2 procent av BNP på försvar, USA däremot spenderade runt 3,6 procent.

Under valkampanjen, men också efter valet, har Donald Trump varit kritisk till att en överväldigande majoritet av länderna i Nato inte når upp till tvåprocentsmålet.

Att medlemsländer därtill skulle vara skyldiga Nato pengar retroaktivt var också något Trump sa igår då han för första gången tog emot Angela Merkel i Vita huset.

– Många nationer är skyldiga stora summor pengar från föregående år, det är orättvist mot USA. Del länderna måste betala det de är skyldiga, sade han.

Under presskonferensen igår pratade också Merkel om Nato-samarbetet och återupprepade att Tyskland har målsättningen att nå tvåprocentsmålet men att man kommer dit först 2024.

I tweeten idag, som presidenten skickat från sin exklusiva egendom och privatklubb i Florida där han spenderar helgen, skriver han också att Tyskland måste betala mer till USA för USA:s "mäktiga och väldigt dyra försvar som man tillhandahåller Tyskland".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista