G20-länderna oense om protektionism

1:13 min

I Tyskland har i dag finansministrar och centralbankchefer från världens 20 ekonomiskt starkaste länder avslutat sitt årliga möte inom gruppen G20.

I slutdokumentet, är nu det gemensamma målet att motarbeta all form av protektionism struket. Det anses vara en direkt följd av den nye USA-presidenten Donald Trump, som gick till val med löftet att begränsa frihandeln.

I slutdokumentet från G20-mötet står det nu, att medlemsländerna ska "stärka handelns bidrag till den ekonomiska utvecklingen" i de respektive länderna.

Det är en väsentlig förändring från tidigare G20-möten, då länderna tillsammans förbundit sig att "motverka alla former av protektionism".

Diskussionerna kring slutdokumentet är inte offentliga, men enligt läckor till flera nyhetsbyråer, var det främst de amerikanska representanterna som motsatte sig formuleringen om motstrånd mot protektionism.

Den nye presidenten Donald Trump har slagordet "Amerika först" som en grundsten i sin handelspolitik. Han har redan stoppat planerna på frihandelsområdet TPP mellan länderna på båda sidor av Stilla Havet, han har anklagat Kina och Tyskland för att blåsa upp sin handel med hjälp av för låga växelkurser. Och han har hotat med strafftullar mot amerikanska företag som lägger fabriker i Mexiko.

Mötet i tyska Baden Baden var det årliga mötet mellan finansministrar och centralbankschefer.

I början på juli arrangeras det årliga toppmötet mellan medlemsnationernas stats- och regeringschefer. Då kommer frågan om protektionism upp igen.

Ett helt avsnitt om kamp mot klimatförändringar ströks också i den slutgiltiga versionen av G20-deklarationen. Donald Trump hotade under sin valkampanj med att upphäva USA:s medverkan i Parisöverenskommelsen om klimatförändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista