sitter i stora fotöljer med jättestor målning av kinesiskt landskap i bakgrunden
Den amerikanska utrikesministern Rex Tillerson och Kinas president Xi Jinping. Foto: TT/THOMAS PETER

Nytt Nordkoreadrag pressar Xi och Tillerson

Presidentmöte väntas trots hårda tongångar
2:02 min

Den amerikanske utrikesministerns första resa i Japan, Sydkorea och Kina har överskuggats av frågan om Nordkoreas atomprogram. Och under besökets sista dag i Peking gjorde sig Nordkorea påmint genom att testa en ny robotmotor.

Medan den amerikanske utrikesministern gjorde sig redo att möta Kinas president Xi Jinping i Peking i morse invigde den nordkoreanske ledaren Kim Jong-un personligen ett test av en ny starkare robotmotor i Nordkorea, enligt uppgifter från den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån.

Dramaturgin känns igen från middagen mellan USA:s Donald Trump och Japans Shinzo Abe nyligen, som stördes av en nordkoreansk provskjutning av en robot, tvärt emot FN:s förbud.

Under den amerikanska utrikesministern Rex Tillersons första besök i Sydkorea, Japan och Kina har han levererat kritik mot Kina, både för att inte kontrollera Nordkorea och mot den kinesiska bojkotten av sydkoreanska företag.

Kinas regering markerar missnöjet över att bli granne med ett nytt amerikanskt robotförsvar genom att straffa sydkoreanska företag med extra inspektioner och genom att strypa strömmen av kinesisk turister till Sydkorea, något som Rex Tillerson kallar ”olämpligt”.

Ur den amerikanska regeringens synvinkel vore det i stället önskvärt att Kina pressade Nordkorea hårdare.

Trots den tidigare kritiken sade Kinas president Xi Jinping att han var glad att se framsteg i Rex Tillersons möten med Kinas premiärminister Li Keqiang och andra ledare, under en mindre mottagning idag i Folkets stora hall mitt i Peking.

Donald Trump hälsade genom sin utrikesminister att han ser fram emot ökad förståelse mellan länderna. Också i kinesiska halvofficiella medier har besöket beskrivits som lugnande för relationen mellan Kina och USA.

Ledarna både i USA och Kina tycks nu anstränga sig för att hålla god ton, som en förberedelse för ett första toppmöte mellan Xi Jinping och Donald Trump. Toppmötet skulle kunna komma att äga rum redan i april.

Medan han var i Sydkorea meddelade Tillerson att USA kan överväga att svara med militära medel om Nordkorea ökar hotet från sitt kärnvapenprogram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".