Centern spikrakt uppåt i opinionen

1:57 min

Väljarstödet för centern fortsätter att öka. Enligt Kantar Sifos senaste Väljarbarometer svarade 14,2 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på Centern om det var riksdagsval i dag.

Det är mer än dubbelt så många som för ett år sedan och högsta siffran sedan 1983. Men det finns exempel på liknande opinionsskutt skutt i historien, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

– Det finns exempel på sådana tidigare, vi har Westerbergseffekten, om vi går långt tillbaka i Liberalernas historia. Vi har också Kristdemokraternas effekt i en valrörelse där man gick upp väldigt kraftigt under ett antal veckor, så visst finns det exempel, men det tillhör definitivt ovanligheterna.

I Väljarbarometern pekar den gröna kurvan, som är Centerpartiets, lodrätt uppåt sedan årsskiftet. Mellan februari och mars ökade partiet från 11,8 till 14,2 procent. För ett års sedan hade centern 6,1 procent av väljarsympatierna. Lika mycket som i riksdagsvalet 2014. Och den senaste månadens ökning är signifikant, säger Toivo Sjörén. Det betyder att den är så stor att den är statistiskt säkerställd och inte beror på slumpen.

Den stora förloraren är Moderaterna, som får 18,4 procent, den sämsta siffran sedan hösten 2003. Här är skillnaden jämfört med föregående månad 2 procentenheter, vilket inte är statistiskt säkerställt. Det är däremot den längre trenden, där Moderaterna backat från 26,9 procent för ett år sedan.

– Men även om man inte har en signifikant nedgång en månad så har ju Moderaterna tydligt gått ner ändå. Det är klart signifikant jämfört med valresultatet exempelvis, säger Toivo Sjörén.

Hälften av centerns nya sympatisörer kommer från Moderaterna.

– Men sedan kommer det också från andra allianspartier, framför allt då Liberalerna. Och så kommer en del över blockgränsen, direkt från Socialdemokraterna.

Parallellt med Väljarbarometern har Kantar Sifo undersökt hur tydliga moderaterna är. Toivo Sjörén igen.

– Där ser vi att i stort sett är det bara fyra av tio väljare som tycker att Moderaterna är tydliga i sin politik.

Fakta: Sifo mars 2017

S: 28,7 (+1,2)

V: 7,1 (+0,2)

MP: 4,5 (—0,4)

M: 18,4 (—2,0)

C: 14,2 (+2,4)

L: 5,7 (+0,1)

KD: 2,8 (—0,8)

SD: 16,7 (—0,1)

Övr: 1,9 (—0,8)

1 944 intervjuer genomfördes den 6—16 mars 2017. Frågan som ställdes var "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det vore val i dag?"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista