Strider har brutit ut i Damaskus

1:20 min

I Syriens huvudstad Damaskus har våldsamma strider brutit ut sedan rebeller och jihadister attackerat de östra stadsdelarna i dag.
Regeringen har svarat med flygattacker, rapporterar  Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström.

Regeringsarmén togs med total överraskning. Rebeller och jihadister attackerade de östra delarna av Damaskus i morse och tog kontroll över byggnader och kvarter och lyckades avancera.

Det syriska flygvapnet svarade med flygattacker. Minst ett 30-tal flygräder ska ha ägt rum under dagen. Självmordsattacker, artilleri, granater, automateld och krypskytteeld. Striderna har varit våldsamma.

Målet för attacken ska uppenbarligen ha varit att ta sig in mot huvudstadens centrala delar, men regeringsarmén kallade in förstärkning och har lyckats hindra rebellerna att ta sig vidare. Men läget är instabilt.

Utegångsförbud har införts i östra Damaskus och imorgon håller skolorna stängt.

Det råder officellt en vapenvila i Syrien sedan slutet av december. Men vapenvilan har varit skakig och trots överenskommelsen har strider rasat på många håll i landet, även med andra grupper än IS som är undantagna i överenskommelsen om vapenvila.

Om några dagar är nya FN-ledda samtal inplanerade för att hitta ett slut på den över sex år långa konflikten. Men trots sex år av våldsamheter finns det ännu inget riktigt hopp om att hitta en lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista