EU förhandlar om utbetalningar av nödlån till Grekland

2:08 min

I dag möts euroländernas finansministrar för att återigen diskutera Greklands ekonomiska framtid. Fortfarande är man inte överens om villkoren för nästa utbetalning av det stora nödlånet som man enades om för två år sedan.

– Som parti har vi redan gått med på många svåra åtgärder, som ibland också har utmanat våra ideologiska principer och därför kan vi inte ge efter för mycket, säger Tryfon Alexiadis, till i höstas vice finansminister i Greklands regering. Nu sitter han i regeringspartiet Syrizas centralkommitté.

I bokhyllan bakom Tryfon Alexiadis rygg står två små Leninstatyetter. För Syriza – som står för Koalitionen för den radikala vänstern – har de senaste två åren varit ett smärtsamt kompromissande med den vänsterpolitik man lovade väljarna att driva.

Istället har man, för att rädda landet kvar i eurozonen, tvingats gå med på ytterligare ekonomiska försämringar för den redan hårt prövade grekiska befolkningen.

Sommaren 2015 bröt sig den mest radikala falangen ur och bildade ett eget parti i protest. I parlamentet räcker det nu med att tre av de egna röstar emot åtgärderna för att regeringen ska förlora sin knappa majoritet, och falla.

Hittills har premiärminister Alexis Tsipras lyckats hålla partiet samman men det spekuleras hela tiden i när också hans gräns har passerats och kommer kalla till nyval.

Just nu handlar huvudkonflikten med de internationella långivarna om arbetsrättslagstiftningen, särskilt IMF, Internationella valutafonden, motsätter sig den grekiska regeringens krav på att systemet med kollektivavtal ska återinföras. Andra tvistefrågor rör skatter och pensionssystemet.

Den grekiska regeringen menar att långivarna ofta kräver mer än vad man faktiskt kom överens om sommaren 2015 medan långivarna, särskilt IMF, hävdar att det är den grekiska regeringen som förhalar överenskomna reformer. Under tiden misströstar de grekiska väljarna allt mer.

– Krisen har pågått i sju, åtta år nu. Jag ser inget ljus i tunneln. Det är bara mer av samma hela tiden, säger Atenbon Alex Lekas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista