Åklagaren vill se ny rättegång mot Kaj Linna

4:46 min

Kammaråklagare Jens Göransson vill se en ny rättegång mot Kaj Linna efter att den tidigare livstidsdömde beviljats resning av Högsta domstolen. Rättegången beräknas preliminärt starta i början av maj.

Åklagaren Jens Göransson har i dag lämnat in en preliminär bevisuppgift och yttrande till hovrätten för övre Norrland. Jens Göransson motsätter sig den tidigare dömda Kaj Linnas ändringsyrkande vilket innebär att man nu vill se en ny rättegång i det uppmärksammade Kalamarksärendet.

Huvudförhandlingen ska preliminärt starta den 9 maj och förväntas pågå i fem dagar under en tvåveckorsperiod, enligt pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

– Det här innebär att jag utgår ifrån att det blir en prövning i hovrätten på de dagar som är preliminärt bokade i maj. Jag åberopar samma bevisning som den ursprungliga åklagaren hade i tingsrätten och hovrätten, både muntlig och skriftlig. Bevisningen kommer att kompletteras när den pågående förundersökningen är klar. Bland annat analyseras den trafik och de telefonuppkopplingar som gjordes då. Vilka ytterligare kompletteringar som är att vänta kan jag inte gå in på förrän förundersökningen är klar, säger Jens Göransson.

Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för mord och grovt rån av Luleås tingsrätt 2004 efter att två bröder attackerats på sin gård utanför Piteå i april samma år. I våldsdådet dog den ena brodern medan den andra skadades allvarligt. I mars året därpå fastställde också Hovrätten livstidsdomen för Kaj Linna, som nu har suttit fängslad i nära 13 år.

Linna beviljades resning av Högsta domstolen i december 2016, något han ansökt om tidigare men fått avslag för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista