Kaj Linna-fallet: Åklagare vill ha ny rättegång

1:24 min

Det ser ut att bli en ny rättegång för den livstidsdömde Kaj Linna som beviljades resning av Högsta domstolen i december förra året. Det meddelade kammaråklagare Jens Göransson i dag.

I slutet av december förra året beviljades den livstidsdömde Kaj Linna resning i Högsta domstolen efter nära 13 år i fängelse. För Kaj Linna som hela tiden hävdat sin oskuld gav beskedet hopp om att han skulle släppas fri - men nu ser det alltså ut att bli en ny rättegång för Linna.

Kammaråklagare Jens Göransson meddelade i dag att han har som målsättning att ta fallet till en ny rättegång - något som hovrätten nu ska besluta om.

– Här gör åklagaren bedömningen att den tidigare domen ska kunna stå sig även efter en förnyad prövning, säger Eric Bylander, docent i processrätt vid Uppsala universitet.

Vad måste till för att man ska hålla rättegången ytterligare en gång?

– Åklagaren får inte gå vidare på ren envishet utan måste göra en seriös bedömning att det här kommer att bli en fällande dom på nytt.

Det var i april 2004 som två bröder i Kalamark utanför Piteå utsattes för ett brutalt rånöverfall. Den ena brodern avled medan den andre skadades svårt. Senare samma år dömdes Kaj Linna mot sitt nekande till livstids fängelse för mord och grovt rån.

Målet mot Kaj Linna vilade till stor del på uppgifter från ett huvudvittne som sa sig ha hört Kaj Linna tala om att han planerade en stöt mot bröderna - men på senare tid har vittnesmålet ifrågasatts då det framkommit att huvudvittnet lämnat nya uppgifter i strid med det han tidigare sagt.

Arbete pågår just nu med att ta fram kompletterande bevisning i form av analyser av telefonuppkopplingar och trafik från tiden för mordet. Förundersökningen är inte klar men enligt kammaråklagare Jens Göransson är bevisningen tillräckligt stark för att låta rätten pröva Kaj Linnas fall på nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista