Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson berättar vad partiets fått igenom i höstbudgeten.
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson berättar vad partiets fått igenom i höstbudgeten. Foto: Christine Olsson/TT.

Fler ska betala statlig skatt

"Vi behöver mer resurser"
2:05 min

Vänsterpartiet och regeringen har i de pågånde vårbudgetförhandlingarna enats om att fler ska betala statlig inkomstskatt. Förslaget beräknas ge 2,7 miljarder kronor mer till statskassan nästa år.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson är nöjd med uppgörelsen.

– Vi behöver mer resurser till exempelvis förlossningsvård och sjukvård, och då är det rimligt att de med höga inkomster bidrar mer. Men det är också bra för jämlikheten i sig, jämlikhet är bra för ett land och dess utveckling. Det här är steg i rätt riktning, säger Ulla Andersson (V).

Inkomstgränsen för när man ska betala statlig skatt höjs varje år. Den uppräkningen blir nu lägre än planerat för 2018, något som Vänsterpartiet har krävt i budgetförhandlingarna med regeringen.

Det innebär att personer som tjänar över 38 200 kronor i månaden får högre skatt än de annars skulle ha fått. Det handlar om mellan två och 200 kronor i månaden, enligt finansdepartementet.

Antalet personer som betalar statlig inkomstskatt beräknas öka med 80 000 – och det är en viktig förändring, enligt Vänsterpartiets budgetförhandlare Ulla Andersson.

– Hela förslaget ger ungefär tre miljarder mer till välfärden, och det motsvarar löner för 6 000 barnmorskor eller 7 500 undersköterskor, och jag tror att de allra flesta ser att det behövs.

Men bland oppositionspartierna finns en utbredd kritik mot att fler ska betala statlig skatt. "Omoraliskt", säger Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson.

– Socialdemokraterna vill alltid att det ska låta som rena höginkomsttagare, vi pratar om fyra av tio barnmorskor, fyra av tio poliser, vi pratar om breda samhällsbärande yrkesgrupper.

Liberalernas Mats Persson är inne på samma linje.

– Vi är mycket, mycket kritiska, det här är en straffskatt på utbildning, det är en straffskatt på den som tar extra ansvar på jobbet och som är flitig på jobbet.

Regeringen och Vänsterpartiet är också överens om höjd skatt för personer som bor utomlands – men har inkomster från arbete i Sverige.

För den gruppen höjs inkomstskatten nästa år från dagens 20 procent till 25 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".