Allra får inte överklaga

2:01 min

Pensionsmyndighetens beslut att avregistrera Allras fyra fonder får inte överklagas av Allra. Det har förvaltningsrätten beslutat.

Förvaltningsrätten har fattat beslutet eftersom att avtalet mellan Pensionsmyndigheten och Allra inte är en myndighetsutövning, säger Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare Pensionsmyndigheten.

– Därför kan det heller inte överklagas i förvaltningsdomstol.

Vad betyder det i praktiken?

– När Pensionsmyndigheten tecknar ett avtal med, i det här fallet, Allra, så är det som vilket annat avtal som helst. Vill man tvista om ett avtal så är det till Stockholms tingsrätt man kan vända sig. Det är inte Pensionsmyndigheten som har fattat ett myndighetsbeslut.

Gunnar Axén, styrelseordförande Allra, säger att Allra är beredda att överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.

– Vi har också en begäran om inhibition till Stockholms tingsrätt och inväntar beslut från den domstolen också. Det enda vi är måna om att är att Pensionsmyndighetens beslut kan prövas på ett rättssäkert sätt.

Vad händer med alla pensionssparares pengar som fortfarande sitter fast i era fonder?

– De kan ju välja att gå ur, men de pengarna finns kvar i de fonder som fondspararna valt att placera sina pengar i, tills dess att vi fått beslutet rättssäkert prövat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista