Presidentvalet i Frankrike 2017

"Ingen kandidat är riktigt populär"

1:50 min

Ekots tidigare korrespondent i Frankrike, Alice Petrén, sammanfattar måndagskvällens direktsända tv-debatt mellan fem av presidentkandidaterna.

Debatten började lugnt och sansat men redan efter någon halvtimme började det hetta till mellan de två toppkandidaterna, enligt Alice Petrén.

– Marine Le Pen attackerade Emmanuel Macron och sa att han är för burkini, under den del av debatten när de diskuterade religionsfrihet och invandring. Macron blev väldigt provocerad och sa att Le Pen inte har någon anledning att ta upp det över huvud taget. Alla kandidaterna - även de tre andra - började lägga sig i diskussionen.

– Det är stora skillnader i de fem kandidaternas politik, framför allt när det gäller EU-medlemskapet, där Marine Le Pen ju säger att hon inte vill bli någon vice-kansler till Angela Merkel, medan just Emmanuel Macron, hennes huvudmotståndare, är en väldigt varm EU-anhängare, säger Alice Petrén.

Debatten handlade om sakfrågor såsom skolan, landets säkerhet, migration och religionsfrihet. Pensionsåldern är en fråga som visar på stora skillnader.

– François Fillon, som vi i Sverige ser mer eller mindre som uträknad efter hans rättsskandaler och att han har betalat sin fru en lön utan att hon har gjort något jobb, har varit lugn och balanserad under hela diskussionen, men han säger också att pensionsåldern måste vara minst 65 år. Ytter-vänster-kandidaten Jean-Luc Melenchon har sagt att den ska ner till 61, säger Alice Petrén.

Omkring tio miljoner fransmän ska ha bänkat sig framför tv-apparaterna under måndagskvällen, och att lyckas i debatten är viktigt. Omkring 40 procent av väljarna säger att de är osäkra på vem de ska rösta på i presidentvalet. En fråga som verkligen skiljer kandidaterna åt är invandringen.

– François Fillon vill nästan sätta stopp för invandringen, vilket Marine Le Pen absolut vill, medan vänsterkandidaterna vill hålla dörren betydligt mer öppen, så det är väldigt stora skillnader i politik. Många väljare är ju osäkra eftersom det är så många kandidater, och det är ingen som är riktigt populär bland alla fransmän, precis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista