EU och Kina begränsar importen av brasilianskt kött

1:30 min

EU och Kina begränsar nu importen av brasilianskt kött. I förra veckan avslöjade den brasilianska polisen att flera ledande köttföretag i landet misstänks för att exportera ruttet och salmonella-infekterat kött.

Brasilianarna vet inte vad de ska tro och vem de ska tro på. Enligt den federala polisen är fusket inom köttindustrin utbrett och kan riskera konsumenters hälsa. Enligt regeringen är anklagelserna överdrivna, och hotar en av Brasiliens viktigaste exportnäringar. Presidenten bjöd i helgen in utländska ambassadörer till grillfest och stoppade munnen full med picanha inför kamerorna, men det hjälpte inte.

Flera länder tog i går beslutet att stoppa importen av brasilianskt kött av rädsla för att skandalen är större än vad politikerna vill låta påskina. Faktum är att de själva misstänks vara inblandade.

Den federala polisens utredning visar att köttföretagen mutat inspektörer på jordbruksministeriet för att kunna sälja och exportera ruttet, manipulerat och salmonella-infekterat kött. Mutorna ska ha slussats vidare till partiet PMDB, som leder Brasiliens högerkoalition.

Kina, som är den största importören av brasilianskt kött, har nu beslutat att helt stoppa importen tills vidare. EU begränsar enbart importen från de företag som figurerar i polisens utredning.

I Sydamerika har Chile beslutat sig för att stoppa de brasilianska biffarna. Tillsammans utgör länderna en tredjedel av Brasiliens exportmarknad, och handelsstoppet innebär ett hårt slag mot Brasiliens ekonomi. De låga priserna på olja och soja, i kombination med en stor korruptionsskandal kring några av landets viktigaste byggbolag, har gjort Brasilien alltmer beroende av köttexporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista