Olika syn på frågan om Nordkorea

2:56 min

Från USA hörs krav på nya och hårdare metoder mot Nordkoreas kärnvapenhot. Men i det allierade Sydkorea kan ett regeringsskifte i stället innebära försök till nya samtal med Nordkorea. Kinas regering hoppas på att erbjuda en ny diplomatisk lösning efter att frågan om upprustningen på den koreanska halvön återigen hamnat högt upp på den internationella agendan.

Den senast släppta propagandavideon från Nordkorea föreställer ett animerat anfall på ett av USA:s hangarfartyg.

Ett första toppmötet mellan Kina och USA efter det amerikanska presidentvalet förväntas äga rum i april. Och hoten om upptrappning av konflikten på Koreahalvön blir en av de brännande frågorna.

Under början av 2000-talet arrangerade Kina de så kallade sexpartssamtalen i Peking. De lyckades flera gånger samla USA och Nordkorea såväl som Japan, Sydkorea och Ryssland vid ett förhandlingsbord. Målet var att övertyga Nordkorea att rusta ner sina kärnvapenprogram i utbyte mot bränsle och mat.

Men 2009 bröts sexpartssamtalen ihop i ännu en förtroendekris mellan USA och Nordkorea. Den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haleys ord nyligen uttrycker Donald Trumps mindre diplomatiska hållning: "Vi vill inte tillbaka till sexpartssamtalen. Det har vi testat och det är överspelat."

I stället har USA:s nya administration krävt att Kina och Ryssland ska visa att de gör mer för att pressa Nordkorea.

Kina har visserligen lovat att man ska tillämpa strängare sanktioner mot Nordkorea och stoppat sin import av nordkoreanskt kol. Men samtidigt pågår en kinesisk bojkott av sydkoreanska företag som en protest mot det amerikanska robotförsvar som installeras snabbare än väntat i Sydkorea.

Den kinesiska bojkotten drabbar turistnäringen i Sydkorea, och varuhuskedjan Lotte som de senaste veckorna har stängt eller tvingats stänga de flesta av sina många butiker i Kina. Lotte blev en symbolisk måltavla för kinesiskt missnöje efter att företaget valde att sälja en av sina golfbanor i Sydkorea för att ge plats åt det amerikanska robotförsvaret.

Efter sitt möte i Tokyo igår uppmanade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och den japanske utrikesministern Fumio Kishida Nordkorea att följa FN:s sanktioner och stoppa provsprängningar och provskjutningar. Samtidigt tillade Lavrov att man från ryskt håll, liksom Kina, anser att uppbyggnaden av det amerikanska robotförsvaret i Sydkorea snarare minskar än ökar säkerheten i regionen.

Medan Nordkoreanska statsmedier hyllar kärnvapnen som "rättvisans svärd" och Donald Trump hälsar att "det strategiska tålamodet" är slut, hoppas Kina att kunna intressera parterna för att minska spänningarna genom ett nytt diplomatiskt initiativ som man kallar "dubbelsidigt stopp".

Det skulle kräva av både USA och Nordkorea att samtidigt sluta med sin upprustning på halvön. En förhandlingsstrategi som möjligtvis kan vinna ett visst gehör i Sydkorea efter presidentvalet där i början av maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista