Ekot erfar: Regeringen vill sänka bolagsskatten

1:33 min

Regeringen vill i de pågående budgetförhandlingarna med Vänsterpartiet sänka bolagsskatten, enligt vad Ekot erfar. Det är ett av flera besked som är svårsmälta för Vänsterpartiet.

Just nu pågår förhandlingarna mellan regeringen och Vänsterpartiet om den kommande vårbudgeten, som ska presenteras i mitten av april.

Enligt Ekots källor vill alltså regeringen att den svenska bolagsskatten ska sänkas nästa år. Den ligger i dag på 22 procent - och finansdepartementet uppges ha föreslagit en sänkning till 20 procent - något som budgetpartnern Vänsterpartiet enligt uppgift motsätter sig.

Finansminister Magdalena Andersson vill inte kommentera frågan.

Och Vänsterpartiet har fler problem med förhandlingarna med regeringen. Partiet vill höja kapitalskatten på aktieutdelningar och för den som säljer värdepapper, genom en ny modell. Men Magdalena Andersson låter hälsa genom sin pressekreterare att det inte är aktuellt nu i samband med budgetförhandlingarna.

Vänsterpartiet har länge velat höja skatten för de som partiet kallar de absolut rikaste genom höjda kapitalskatter eller genom att återinföra en förmögenhetsskatt. Partiledaren Jonas Sjöstedt har sagt att att det är ett prioriterat krav för Vänsterpartiet. Så här sa han om förmögenhetsskatten i sitt tal i Almedalen i somras.

Men enligt Ekots källor säger regeringen blankt nej till båda förslagen. Och eftersom skatteförändringar brukar presenteras på våren innebär att det vänsterpartiet sannolikt inte får igenom sin skatt på de absolut rikaste under hela mandatperioden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista