Terrordrabbat näringsliv i Bryssel

2:16 min

Bryssels hotell och restauranger har färre gäster ett år efter 32 människor dödades när tre självmordsbombare slog till i Bryssel den 22 mars 2016.

Ekots utsände i Bryssel har träffat Richard Gale, chef på Hotel Leopold i Bryssels EU-kvarter.

– Vi har 107 rum. I stället för att ha 100-105 rum reserverade hade vi fem rum reserverade, säger han om de första dagarna efter terrordåden.

2016 gick beläggningen på Bryssels hotell ner med i genomsnitt 15 procent jämfört med året före, visar siffror som Ekot har fått av branschorganisationen Horeca.

Terrorattentaten ses som den stora orsaken till att hotellbeläggningen i Bryssel för helåret stannade på måttliga 61,1 procent. Det är mycket sämre än i andra europeiska storstäder som London, Berlin och Barcelona.

Likaledes terrordrabbade Paris hade under 2016 en hotellbeläggning som var åtta procentenheter högre än Bryssel, enligt Horeca.

Richard Gale säger att hans hotell klarade sig hyfsat tack vare en stor andel affärsgäster som kommer oavsett risken för nya attentat. Fast nedgången blev tydlig i somras.

– I juni, juli och augusti när turisterna brukar komma, då kom inga turister, säger den brittisk-belgiske hotellchefen.

Efter terrordåden här i Bryssel gick amerikanska myndigheter ut med resevarningar till sina medborgare.

Bland Bryssels hotell, restauranger och caféer ökade antalet konkurser med 13 procent under halvåret fram till januari i år.

Nedgången har också fört med sig att hotellpriserna har sjunkit i den belgiska huvudstaden. I januari i år kostade en hotellnatt i genomsnitt 98 euro, enligt Horeca, vilket är 6 procent mindre än ett år tidigare.

Fast inför årsdagen finns siffror som tyder på att läget har börjat återgå till det normala.

– Vårt resultat har gått upp i år, jämfört med i fjol. Vi har fler gäster, fler möten, fler banketter, säger Richard Gale på Hotel Leopold.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista