Svenska banker en liten del i den stora härvan

1:39 min

Flera svenska storbanker pekas nu ut som indragna i den stora penningtvätthärva som ett avslöjats av ett journalistnätverk.

Totalt ska minst 180 miljarder kronor har förts ut från Ryssland mellan åren 2010 och 2014. Ett stort antal banker över hela Europa har varit inblandade i detta bland andra svenska Nordea, SEB och Swedbank.  

Det är banker över hela Europa som ska vara indragna i den stora härvan av penningtvätt, där allt fler detaljer nu avsljas av ett journalistnätverk i flera olika länder. Enligt brittiska The Guardian visar dokument att minst 20 miljarder dollar verkar ha försvunnit ut från Ryssland via det internationella banksystemet, men det kan enligt utredare vara betydligt mer, så mycket som 80 miljarder dollar, motsvarande 700 miljarder kronor.

Pengarna misstänks komma från olaglig verksamhet. Runt 500 personer ska vara inblandade, inklusive bankirer från Moskva, oligarker och personer kopplade till ryska regeringen.

De svenska bankerna utgör alltså en liten del av den stora härvan. Angelica Wallmark är chef på finanspolissektionen (NOA). Hon säger att det är vanligt med penningtvätt även i Sverige, och att den typen av brottslighet har ökat:

– Vad gäller större penningtvätt scenarier där en bank kanske figurerar är det alltid en konflikt med ett vinstintresse. Det är ju en kund till banken. I de situationerna föreligger en slags intressekonflikt.

För Swedbanks del ska det handla om knappt 30 överföringar på totalt 3,5 miljoner dollar. Berlinske Business skriver att pengarna slussats vidare till skatteparadis. Det kommenterar Gabriel Francke Rodau som är kommunikationschef på Swedbank så här.

– Vi ser otroligt allvarliga på de här uppgifterna. Man ska komma ihåg att vi på Swedbank arbetar kontinuerligt för att just förhindra just pengatvätt.

Men hur kommer det sig att det här har skett?

– Nu får vi analysera de här enstaka transaktioner och se vad som gäller. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista