"Sven-Ingvars var Sveriges första och största band"

9:58 min

Sven-Erik Magnusson hade en lång och framgångsrik karriär som började när Sven-Erik bara var i 13-årsåldern och som pågick hela livet. Nära vännen och kollegan Christer Sjögren minns en musiker utan motstycke i svenskt musikliv.

Sven-Erik Magnusson behöll sin karaktäristiska röst genom hela sitt 60-åriga artistliv. Sommarturnén 2016 blev den sista och inkluderade en spelning i Segmons Folkets Park där bandet hade sin allra första spelning 1956.

– Det är en väldig styrka att ha en sådan röst att om man hör en låt på radion så kan man säga vem det är som sjunger efter bara några ord. Han hade ju den karakteristiska rösten och timingen i det han sjunger. Det svängde direkt när han drog igång och det är också Sven-Erik Magnusson och Sven-Ingvars storhet varför det kunde fungera under 60 år. Det är unikt bra, säger vännen och kollegan Christer Sjögren.    

Men att kalla Sven-Erik Magnusson för en dansbansikon menar många är en för snäv beskrivning.

– Sven-Ingvars var mycket mer än ett vanligt ”dansband”. De har själva aldrig kallat sig dansband utan det har andra bestämt att de ska vara. De spelade upp till dans under ett par år på 70-talet när de hade ekonomiska problem och behövde dansmusiken för att kunna överleva och sen när de på 90-talet hade enormt stora framgångar med dansgolv med Vikingarna, och Sten och Stanley och Lotta Engberg. Annars har de alltid varit ett band, säger Thomas Deutgen från P4 Dans.

I dokumentären ”Så många mil, så många år” som producerades inför det stora 60-årsjubileet i somras berättade Sven-Erik Magnusson själv om sin mångåriga kamp mot prostatacancer. Senaste gången Christer Sjögren talade med honom var för en månad sen.

– Han sa väl som det var, att han hade olika sjukdomstillstånd. Men han såg ända ljust på framtiden och sa vi kan väl ses framåt våren här. Han var en riktig kämpe det var han. Det är bara att hoppas att han fått frid i sin himmel här, säger Sjögren.

Förmågan att kunna locka en mångfacetterad publik och nå lyssnare i alla åldrar var Sven-Erik Magnusson och Sven-Ingvars storhet. Under 90-talet gjorde bandet en spelning på Hultsfredsfestivalen som gjorde att även rockpubliken fick upp ögonen för bandet.

– Bara det att kliva upp på scenen på Hultsfredsfestivalen och göra covers på sina egna låtar inför en helt ny rockpublik och sen blir man liksom upptäckt då av Per Gessle, Nisse Hellberg, Plura och Niklas Strömstedt som börjar skriva låtar till Sven-Ingvars och så får de en helt ny karriär många många decennier efter sin start det finns inte heller i svensk musikhistoria, säger Thomas Deutgen från P4 Dans.

Enligt honom var Sven-Ingvars Sveriges första, och största band.

– Om man tittar på musikvärlden i Sverige i dag så kan ju en soloartist eller en grupp ha enormt stora publik- och skivsuccéer, men inte under 60 år. Det är klart att Kent och Håkan Hellström drar väldigt mycket folk men utslaget över tid så finns det ingenting i dag som slår Sven-Ingvars, säger Deutgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista