Finn tog sin skotska flagga och cyklade ner till parlamentet när folkomröstningen skulle debatteras, för att visa sitt stöd för skotsk självständighet. ”Saor Alba” står det på flagga, ”Fritt Skottland” på gaeliska.
Finn tog sin skotska flagga och cyklade ner till parlamentet när folkomröstningen skulle debatteras, för att visa sitt stöd för skotsk självständighet. ”Saor Alba” står det på flagga, ”Fritt Skottland” på gaeliska. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio.

Parlamentet röstar om ny skotsk folkomröstning

"Om inte den här gången, så någon gång"
1:32 min

I dag ska det skotska parlamentet rösta om förslaget på en ny folkomröstning för självständighet från Storbritannien. Den första folkomröstningen hölls 2014 och då blev resultatet ett nej.

– Jag har alltid velat ha självständighet. Jag är trött på att bli skiten på, säger Finn som har satt sin skotska flagga på pakethållaren och cyklat ner till parlamentet. Det står "Fritt Skottland" på den, på gaeliska.

Ett beslut om ifall Skottlands försteminister Nicola Sturgeon ska vända sig till det brittiska parlamentet och be om en bindande folkomröstning om självständighet väntas senare under dagen. Hennes parti SNP väntas få igenom beslutet, trots motstånd från oppositionen.

Oppositionen menar att majoriteten av skottarna inte vill ha en ny folkomröstning, och att det bara skulle skapa ännu mer osäkerhet. Nicola Sturgeon å sin sida, menar att det handlar om skottarnas möjlighet att själva bestämma över sin framtid.

Hon har sagt att hon skulle vilja ha folkomröstningen någon gång under 2018 eller våren 2019, men Storbritanniens premiärminister Theresa May har redan sagt att hon inte tänker tillåta en skotsk folkomröstning om självständighet innan Storbritannien lämnar EU.

Flera jag pratar med här i Edinburgh håller med oppositionen, och säger att läget är tillräckligt osäkert efter Brexit. Men Finn utanför parlamentet är övertygad om att Skottland kommer att få sin självständighet, förr eller senare.

– Om inte den här gången, så någon gång. De är så desperata över att hålla kvar Skottland utan att berätta varför. Jag hoppas självständigheten kommer. Det gör den, säger Finn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".