Gorsuch: Min uppgift att följa lagen

1:47 min

I USA:s senat pågår den här veckan utfrågningen av Neil Gorsuch, den person som nominerats till att bli den nionde domaren i USA:s Högsta domstol. Bland annat har Gorsuch fått frågor flera frågor om hans syn aborträttigheter.

Under valkampanjen lovade Donald Trump att han skulle tillsätta domare i Högsta domstolen som skulle undanröja Roe versus Wade, den vägledande dom från 1973 som gav kvinnor rätt till abort i hela USA.

Neil Gorsuch, den person som Donald Trump nominerat till Högsta domstolen vakanta plats, har fått flera frågor om aborträttigheter i den utfrågning som just nu pågår i senaten.

Den republikanska senatorn Lindsey Graham frågade om Trump någonsin bett honom att upphäva Roe versus Wade.

– Nej, svarade Gorsuch, om han hade gjort det skulle jag ha gått.

Hur Gorsuch skulle döma om ett liknande fall togs upp i Högsta domstolen svarade han inte på. Han noterade däremot att Roe versus Wade har bekräftats i flera senare domar.

Gorsuch fick frågor om vapenlagar, arbetares rättigheter och om Högsta domstolens beslut gällande omräkningen i valet 2000. De tydliga svaren uteblev. Gorsuch upprepade att det måste bedömas från fall till fall och att hans uppgift är att följa lagen, inte att i förväg ha en åsikt.

När han fick frågan om han skulle ha några problem med att döma mot Donald Trump i framtiden svarade Gorsuch att ingen står över lagen.

– Jag har inga problem för eller mot någon, allt beror på vad lagen och omständigheterna i varje specifikt fall, sade han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista