Lobbyist anklagas för penningtvätt i Ukraina

2:13 min

I Kiev anklagas den amerikanske politiske lobbyisten Paul Manafort för penningtvätt. Saken baseras på kontrakt mellan Manafort och expresidenten Viktor Janukovytj, som ska ha hittats i det kontor Manafort hade i Kiev. Manafort avvfärdar Kievuppgifterna via sin talesman i Washington.

Dessutom kommer nyhetsbyrån AP i dag med helt nya avslöjanden om Manaforts ryska kontakter redan före sitt arbete i Kiev.

– De här dokumenten har skrivits under av Paul Manafort 14:e oktober 2009. Kontrakten visar betalning till Manafort för datorer från Janukovytj. Men några datorer existerade inte utan allt gick via offshorebolag i Belize.

750 000 dollar ha betalats till Manafort från dåvarande president Janukovytj, säger Sergiy Lesjtjenko, parlamentsledamot i Porosjenkos block, presidentens parti.

Lesjtjenko presenterade originalkontrakten vid en presskonferens i Kiev. Lestjenko var själv grävande journalist specialiserad på ekonomisk brottslighet, innan han blev invald i ukrainska parlamentet, där han främst arbetar med antikorruptionsfrågor.

Lobbyisten Paul Manafort arbetade flera år som politisk rådgivare till Ukrainas expresident och det proryska Regionpartiet. Manafort hyrde kontor i Kiev och det är där kontrakten och bokföringsliggare ska ha hittats i januari i år.

Lesjtjenko hävdar att de visar dels hur pengar tvättades, genom att offshorebolaget i Belize öppnade konto i en bank i Bisjkek, Kirgisistan. Enligt Lesjtjenko var det ett system som användes ofta av Janukovytj och hans Regionparti för att tvätta pengar.

Manaforts talesman avfärdade i går till New York Times hela saken.

– Det här måste utredas vidare av rättsliga myndigheter i både Ukraina och USA, sa Lesjtjenko vid presskonferensen.

Manafort utreds redan i USA av underrättelsetjänsten FBI och kongressen för sin roll som kampanjledare för Donald Trump och huruvida Ryssland påverkade det amerikanska valet.

Enligt nya uppgifter från amerikanska nyhetsbyrån AP arbetade Paul Manafort redan för tio år sen med den ryske miljardären Oleg Deripaska.

De dokument AP hittat motsäger Manaforts egna försäkringar om att inte ha arbetat för ryska intressen. Redan i juni 2005 ska Manafort ha presenterat en strategi för att gynna ryska intressen i USA till Deripaska.

Ett kontrakt ska ha skrivit året därpå värt 10 miljoner dollar per år. Deripaska ingår i de Kremltrogna miljardärernas klubb, de som står presidenten nära.

Manafort ombads sluta som kampanjchef för Donald Trump efter förra årets avslöjanden från Ukraina om hur 12,7 miljoner dollar öronmärkts av Janukovytj och Regionpartiet för att betalas till Manafort. Huruvida den amerikanske rådgivaren verkligen fick pengarna kunde inte säkert klarläggas.

De nya AP dokumenten kopplar nu Manafort direkt både till den forna regimen i Kiev och till Moskva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista