Ukraina stoppar ryskt bidrag i Eurovision

5:44 min

Den ryska sångerskan Julia Samojlova får inte komma in i Ukraina för att delta i Eurovision 9-13 maj. Det har den ukrainska säkerhetstjänsten SBU beslutat.

Anledningen att SBU inte anser att Samojlova kan ges inresetillstånd är att hon sjöng på en konsert på Krim 2015, det vill säga året efter att halvön annekterats av Ryssland från Ukraina. Eftersom att hon tog flyget från Ryssland till Krim – och inte landvägen från Ukraina – har hon brutit mot ukrainsk lag och är "persona non grata" i Ukraina de närmaste tre åren, meddelar SBU.

– Härifrån Moskva är reaktionen stark på beskedet, säger Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent. Vice utrikesministern Grigorij Kasarin kallar beslutet från Kiev för cyniskt och omänskligt i en intervju med nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland har tidigare sagt att de utgår från att landet inte kommer att skicka någon ersättare om Ukraina stoppar Samojlova från att medverka i Eurovisionsfinalen. Redan före säkerhetstjänstens beslut har Ukraina anklagat Ryssland för en provokation genom att utse just denna sångerska.

Svensktoppens Carolina Norén säger att just inreseförbudet inte är det mest överraskande i händelsen.

– Jag blev nästan mer överraskad över att man presenterade en artist eftersom snacket hade gått så pass mycket om att Ryssland kanske inte skulle vara med. Samtidigt har ju politiken blivit tydligare i Eurovision Song Contest.

Redan förra året var det en kamp mellan Ryssland och Ukraina i Eurovision när den ukrainska sångerskan Jamala uppträdde med vinnarlåten "1944", som handlade om behandlingen av krimtartarer.

– Det snack som jag har hört i Eurovision-kretsar i efterhand om vi ska se det musikaliskt, så blev den ju inte en jättehit. Man tror att väldigt mycket av telefonröstningen var politiskt påverkad.

Julia Samojlova är rörelsehindrad sedan barndomen efter en misslyckad poliovaccination. Hon började sin karriär med att uppträda för oljearbetare på en restaurang i hennes hemstad Uktha i norra Ryssland. Hon har sedan dess vunnit flera sångtävlingar och uppträdde under öppningsceremoni till de paralympiska spelen i Sotji 2014.

I mars presenterades Julia Samojlovas bidrag "Flame is burning" som Rysslands officiella bidrag i Eurovision. Samojlova har självt sagt att hon har drömt om att få uppträda i Eurovision sedan hon var barn. Bidraget är skrivet av Netta Nimrodi, Arye Burstein och Leonid Gutkin, där den sistnämnde även var med och skrev Rysslands bidrag 2013 och 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista