Attack vid brittiska parlamentet

  • Minst fyra personer har dött i attacken, varav en är gärningsmannen 
  • Polisen som blev knivhuggen av gärningsmannen är en av de avlidna
  • Minst 20 personer ska ha skadats, varav flera mycket allvarligt, efter att en bil mejat ner människor på Westminster Bridge
  • Brittiska polisen utreder händelsen som terrorbrott

Runt klockan 15:40 kom uppgifter om att flera skott ska ha hörts vid det brittiska parlamentet. Skotten avlossades av polis efter en gärningsman ska ha knivhuggit den polis som vaktar infarten till parlamentet. Gärningsmannen blev träffad och uppges ha avlidit. Kort därefter kom uppgifter om att en bil kört över massa människor på Westminster Bridge som ligger i området. 

Minst tjugo personer uppges vara skadade, varav flera allvarligt, och enligt brittiska medier ska fyra personer vara döda, inklusive gärningsmannen. En av de döda är den polis som knivhöggs i parlamentet, rapporterar BBC och The Guardian.

Polisen i London utreder händelsen som ett terrordåd, det cirkulerar polisbilar och helikoptrar över hela staden. 

Till en början stängdes parlamentsbyggnaden ner och människorna som befann sig i byggnaden uppmanades att hålla sig inne på sina kontor och inte gå nära fönstren. Efter två timmar kunde personerna i parlamentet utrymmas efter att polisen säkrat ett misstänkt fordon på området.  

Hela området runt omkring evakuerades, även tunnelbanestationen Westminster stängdes av på uppmaning av polisen.

Såvitt känt är inga svenskar inblandade i händelserna vid parlamentet, uppger Erik Sundberg, pressansvarig vid svenska Londonambassaden som ligger cirka två kilometer från parlamentsbyggnaden.

Det är i nuläget inga svenskar som har kontaktat Svenska Kyrkan i London.

– Vad vi vet just nu är det inga svenskar som finns bland de drabbade. Men det brukar ta lite tid innan sådana meddelanden kommer fram, så vi har här på kyrkan förhöjd beredskap, säger kyrkoherde Anders Alberius när TT når honom vid 17-tiden.

Den höjda beredskapen innebär att vi är beredda att ge stöd om det behövs, göra besök på sjukhus om det behövs, vi har öppet här på kyrkan fram till minst klockan nio i kväll, säger Anders Alberius.

– Svenskar på plats i London uppmanas kontakta sina anhöriga och hålla sig uppdaterade om säkerhetsläget, säger Lillian Willix Schwirtz på UD:s presstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista